Perić: Grad Zagreb zapošljava više osoba s invaliditetom od ministarstava

Perić: Grad Zagreb zapošljava više osoba s invaliditetom od ministarstava

Što se tiče socijalne politike na državnoj razini Perić je istaknuo da država osobama s invaliditetom duguje niz zakonskih rješenja kako bi se popravio njihov položaj

Gradski zastupnik Stranke rada i solidarnosti Vojin Perić u utorak se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo na položaj osoba s invaliditetom u vrijeme pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb te na socijalnu politiku na razini države i Grada.

Kako je istaknuo osobe s invaliditetom uz svoji invaliditet s kojim su naučili živjeti morale su prihvatiti i dvije neočekivane katastrofe – pandemiju koronavirusa i potres, a u ovo teško vrijeme su bili često prepušteni sebi.

„Socijalna distanca u vrijeme koronavirusa je nešto što je jako teško za osobe s invaliditetom. Pitanje je kako pomoći toj osobi. Primjerice, nemoguće je voditi slijepu osobu na distanci“, rekao je Perić. Kad je riječ o osobama s invaliditetom pohvalio je socijalnu politiku Grada Zagreba. Perić tvrdi kako je upravo osnivanjem Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grad Zagreb napravio presedan u Hrvatskoj i šire, pogotovo jer ured radi samostalno, bez utjecaja politike, surađujući s osobama s invaliditetom preko posebnog povjerenstva, odnosno stalnih kontakata s udrugama u civilnom društvu.

„Grad Zagreb je prepoznao potencijale i kompetencije osoba s invaliditetom. Zapošljava više od tisuću osoba s invaliditetom u svim gradskim strukturama, više nego što su zaposleni u raznim ministarstvima. Također, omogućio je i njihovo stambeno zbrinjavanje, odnosno adekvatni smještaj. ”, izjavio je Perić. Dodao je da se socijalna politika na državnoj i gradskoj razini moraju dopunjavati, biti u sinergiji, a ako nisu onda se radi mimo zakonskih okvira.

Što se tiče socijalne politike na državnoj razini Perić je istaknuo da država osobama s invaliditetom duguje niz zakonskih rješenja kako bi se popravio njihov položaj. Radi se o Zakonu o socijalnoj skrbi, Zakonu o inkluzivnom dodatku, Zakonu o osobnoj asistenciji , Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, projektima Europskog socijalnog fonda.

„Žrtve smo političkog diskontinuiteta. Već 20 godina govorim o potrebi inkluzivnog dodatka. O potrebi sustavnog financiranja udruga, o potrebi Zakona o osobnoj asistenciji… No govori se da se nema novaca”, kazao je Perić. Poručio je da je osobama s invaliditetom bitno otvoreno tržište rada.

Gradski zastupnik SRS-a Miodrag Demo je rekao da civilne i ratne invalide vežu iste potrebe i svakodnevica. Spomenuo je da su se mnogi branitelji odazvali u čišćenju grada nakon potresa te im je nas tome zahvalio.

„Za mene kao čovjeka koji voli Zagreb, koji živi s gradom neprihvatljivo je izražavanje nezadovoljstva politikom Milana Bandića lupanjem po loncima. Zašto pojedinci nisu uzeli lopate i pomogli gradu? Mi smo branitelji devedesetih znali kako“, izjavio je Demo.

Ocijenio je da je politika gradonačelnika Milana Bandića kontinuirana i ispravna prema hrvatskim braniteljima, a osnovan je i Gradski ured za branitelje koji skrbi za više od 60 tisuća hrvatskih branitelja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni