Performans Zelene akcije protiv izgradnje spalionice otpada

Performans Zelene akcije protiv izgradnje spalionice otpada

Građani Zagreba će morati plaćati višestruko veću komunalnu naknadu jer EU nastoji ograničiti spaljivanje otpada pa financijski ne podupire projekte poput planirane zagrebačke spalionice, naglašavaju aktivisti

Godinu dana nakon što je gradska vlast u Zagrebu izglasala Plan gospodarenja otpadom, aktivisti Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika danas su ispred zgrade Gradske uprave održali prosvjedni performans kojim su tražili donošenje novog plana.

Kako tvrde, postojeći plan koji je na snazi još nepuna tri mjeseca očekivano nije donio nikakve pomake jer se temelji na planu izgradnje spalionice otpada, na štetu okoliša i građana.

Za vrijeme performansa aktivisti su s pokretne trake koja je vozila prema maketi spalionice uzimali stvari poput plastičnih boca, odjeće, biootpada i metala te ih odvajali u spremnike za otpad. Istovremeno su istaknuli transparent „Ne stavljajte pravu stvar na krivo mjesto!“ čime su jasno dali do znanja da je spalionica nepotrebna jer se otpad koji se planira spaljivati može odvojiti, ponovno upotrijebiti i reciklirati.

„Nakon nekoliko godina kašnjenja s donošenjem Plana gospodarenja otpadom, gradska je vlast prošle godine unatoč nizu argumentiranih primjedbi stručnjaka, udruga i građana, ishitreno izmijenila Prostorni plan Grada Zagreba, ukinula status vodozaštitne zone s područja zagrebačkog naselja Resnik te izglasala Plan koji uključuje štetnu spalionicu otpada. Time je pokazala da ne vodi brigu o javnom interesu i zaštiti okoliša, već građane Zagreba planira zastarjelom investicijom dovesti u dugoročnu ekonomsku ovisnost, bez ikakvog unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadom“, poručuju iz Zelene akcije.

Aktivisti napominju kako jedino uspostavom kvalitetnog sustava odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu kroz koji građani mogu sami formirati svoje mjesečne račune te unaprjeđenjem sustava recikliranja, edukacije i kontrole, Grad Zagreb može ispuniti cilj od 50% recikliranja 2020. godine propisan Zakonom i europskim direktivama. U suprotnom, građani Zagreba će morati plaćati višestruko veću komunalnu naknadu jer EU nastoji ograničiti spaljivanje otpada pa financijski ne podupire projekte poput planirane zagrebačke spalionice. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni