Performans “Neka visi GUP!”

Performans “Neka visi GUP!”

U povodu ponovljene javne rasprave o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana, nekolicina građana je jutros na pješačkom mostu održala performans naziva »Neka visi GUP«.

Prolaznike je tamo dočekalo 25 bijelih obješenih, »likova«, koji predstavljaju dijelove grada i projekte koje prosvjednici vide kao dio »štetnih izmjena GUP-a«. Uz njih, tamo je obješeno još i četvero »u ljudskom liku«, koji predstavljaju GUP te resorne gradske zavode i urede.

Prosvjednici smatraju kako je neprimjereno da se ponovljene rasprava o tako značajnom dokumentu kao što je GUP provodi kada su mnogi Zagrepčani zbog godišnjih odmora izvan svog grada, a javna rasprava je zakazana u roku od 31. 7. do 14. 8.

Ističu i da su nacrt GUP-a i »sumnjiva procedura po kojoj se donosi« u suprotnosti s potrebama ovog grada i zahtjevima građana.

»Ovim performansom želimo pokazati što mislimo o cijelom procesu donošenja GUP-a, kao i onima koji su radili na njegovim izmjenama«, poručili su organizatori prosvjeda. Najavljuju kako je ovo tek početak građanske »Bitke za Zagreb«. (ZG-m)