Performans na Trgu: “I ja sam Zagrepčanka godine!”

Performans na Trgu: “I ja sam Zagrepčanka godine!”

Građanska inicijativa »Zagreb te zove« će u petak, 26. veljače na Trgu bana Jelačića održati performans »I ja sam Zagrepčanka godine«. Performans će trajati od 16.30 do 17 sati.

Gordana Pasanec iz Inicijative kaže da se na ovaj način žele osvrnuti na osvrnuti na dodjelu tog inače prestižnog zagrebačkog priznanja, kao i na odluku da se ono temeljem političke odluke dodijeli prof. dr. Alemki Markotić, ravnateljici Klinice za infektivne bolesti i članici Nacionalnog stožera civilne zaštite.

»Zagrepčanka godine« se dodjeljuje od 2007. kao godišnja nagrada, no u Inicijativi su mišljenja da su kriterij za njenu dodjelu postali nevažni, jer o tome direktno odlučuje politika, odnosno Gradonačelnik.

Pasanec ističe kako prijedlog da ju se dodjeli Alemki Markotić (HDZ) ili Nataliji Prica Oreški (BM365), koja je bila prvotni izbor gradonačelnika Milana Bandića posve obezvrjeđuje Nagradu. Tvrdi kako niti jedna od njih nije ispunila propisane kriterije. Odnosno, nisu svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena Gradu u Zagrebu.

Budući da je gradonačelnik u međuvremenu odustao od svog prvotnog prijedloga, čini se kako je izvjesno da će Nagrada otići Alemki Markotić.

Gordana Pasanec kaže kako to još jednom pokazuje čvrstu vezu između gradonačelnika Bandića i HDZ-a.

Mišljenje je da bi tu nagradu jednako zaslužen mogla dobiti svaka žena koja je u pandemiji bila na ‘prvoj crti obrane od koronavirusa’ – medicinska sestra ili liječnica, odgojiteljica, radnica u domovima za starije, prodavačica, nezaposlena majka. No one nisu blisko povezane s onima koji o tome odlučuju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni