Pentagon nezadovoljan skupim borbenim zrakoplovom F-35

Pentagon nezadovoljan skupim borbenim zrakoplovom F-35

Probleme stvara iznimno složen informatički sustav te sjedalo za katapultiranje pilota

Vrlo skupi borbeni zrakoplov F-35 u završnoj fazi proizvodnje nije baš dobio pohvalne ocijene od Pentagona. Riječ je o zrakoplovu smanjene vidljivosti za radare kakve američko ratno zrakoplovstvo sve više uvodi u uporabu.

Prema izvješću Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije baš sigurno da će američke zračne snage prve primjerke zrakoplova F-35 uspjeti proglasiti operativnima do kraja 2016., kao što je bilo planirano.

U dokumentu ureda za operativno ispitivanje i ocjenu, kako prenose američki mediji, letjelice možda neće ispuniti tražene tehničke zahtjeve da bi se proglasile operativnima. Probleme stvara iznimno složen informatički sustav zrakoplova koji i dalje pokazuje »nedostatke«.

Spomenuti nedostatci informatičkog sustava koji se još dorađuje uzrokuju »nejasnoće u signaliziranju« i predstavljaju opasnost za pilota.

Uz to, tu je i problem sa sjedalom za katapultiranje koji može ozlijediti pa i usmrtiti pilota u slučaju izbacivanja. Za otklanjanje ovog problema trebat će možda i godina dana. U međuvremenu let ovim zrakoplovom zabranjen je za letače lakše od 61 kg, navodi se u izvješću.

No Pentagonov konstruktorski ured otklonio je mogućnost novog kašnjenja u programu koji ionako već dosta kasni. Spomenimo da je F-35 najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s proračunom od 398,6 milijarda dolara za 2443 letjelice, odnosno oko 163 milijuna dolara po letjelici.

Zrakoplov kojeg proizvodi kompanija Lockheed Martina bez oružja je smanjeno vidljiv za radare i trebao bi biti šest puta uspješniji od današnjih zrakoplova u borbi i u izviđanju, a osam puta uspješniji u napadu na kopnu, navode njegovi konstruktori.

Pored SAD-a na korištenje F-35 se odlučilo još desetak zemalja. Velika Britanija,primjerice, planira nabaviti 138 zrakoplova F-35. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni