Pedeset godina Floraarta: Događanja na Budneku i u središtu Zagreba

Pedeset godina Floraarta: Događanja na Budneku i u središtu Zagreba

Za posjetitelje je organiziran besplatni prijevoz autobusom, uspinjačom te vlakićem

Na zagrebačkom jezeru Bundeku u ponedjeljak je otvoren jubilarni 50. Floraart, međunarodna vrtna izložba, ujedno i najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe. Izložba cvijeća ove će godine trajati dulje, cijeli tjedan, a dio Floraarta vraćen je u središte grada gdje se nekoć održavao. Ove se godine predstavlja 161 izlagač iz Hrvatske, te njih 16 iz BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Slovenije.

U sklopu Floraarta tradicionalno se organizira i prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Osim na zapadnom i istočnom dijelu parka Bundek, ove godine prigodna prodaja organizirana je i u Tomićevoj ulici, podno uspinjače. Za posjetitelje je organiziran besplatni prijevoz autobusom Bundek – Katarinin trg – Bundek, a građani se tijekom izložbe mogu besplatno voziti i uspinjačom te vlakićem od istočnog parkirališta na Zagrebačkom velesajmu do ulaza u park Bundek.

Izlagači se predstavljaju cvijećem, ukrasnim grmljem, sjemenom cvijeća, presadnicama, opremom za dječja igrališta i komunalnom opremom. Tradicionalno se tijekom održavanja međunarodne vrtne izložbe priređuju dodjele nagrada najuspješnijim i najkreativnijim izlagačima. U natjecanju može sudjelovati svaki izlagač, a nagrade se dodjeljuju za uređenje unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora u kategoriji vlastite proizvodnje i kategoriji kreativnog izraza u oblikovanju prostora.

floraart_pripremeNa svečanom primanju koje priređuje Grad Zagreb u gradskoj rezidenciji Dverce, svim sudionicima bit će uručeno priznanje za sudjelovanje na Floraartu, a najuspješnijima i osvojene nagrade.

Inače, Floraart se u Zagrebu održava svake godine potkraj svibnja ili početkom lipnja. Prvi sajam cvijeća pokrenuo je još 1966. godine Večernji list, zajedno s tadašnjom tvrtkom Žitnjak. Sajam je održan u atraktivnom ambijentu Gornjeg Grada i izazvao je veliko zanimanje građana pa tako i velike gužve. Tako se, prema arhivskim tekstovima Večernjaka, u Tomićevoj čekalo na uspinjaču u tri reda.

Izložbe su bile veliki spektakl za grad i cijelu zemlju – cvijeće se dopremalo avionima iz Nizozemske, održavane su dodatne projekcije filmova o cvijeću, dok su u posjet sajmu dolazili su direktori poznatih svjetskih izložbi i cvjetnih manifestacija.

Potkraj 1975. godine stručno-organizacijske poslove preuzima ‘Arto’, specijalizirana tvrtka za razne priredbe, koji proširuje sadržaj Sajma cvijeća, te on 1977. prerasta u međunarodni sajam cvijeća. Organizirano je i natjecanje florista koji su od 1981. godine stjecali pravo nastupa na međunarodnim natjecanjima u organizaciji Fleurop-Interflora.

Izložba je otvorena svaki dan do nedjelje, 31. svibnja, od 9 do 21 sat. Ulazak na sve događaje je besplatan. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni