Pčele se razletjele Zagrebom

Pčele se razletjele Zagrebom

„Sezona rojenje zakasnila je zbog duge zima i kratkog proljeća. To je prirodno stanje pčela i u tom razdoblju pčele nisu nimalo agresivne“, kaže Berg-Divald i dodaje kako nema nikakvog razloga za paniku ako se negdje naiđe na roj pčela

Pčele nam nisu neprijatelji. Ne paničarite i ne koristite insekticide!

Na križanju Ilice i Gundulićeve danas se u prijepodnevnim satima stvorila lagana panika. Ondje se odvijala jedna neobična intervencija. Prometni znak i dio nogostupa bili su ograđeni žutim trakama. Na poprištu događanja bili su ljudi u nekakvim čudnim jarko žutim odijelima. Najednom je  jedna dama povikala „Joj, pčele!“ i ukopala se na mjestu iako je roj pčela bio još na pristojnoj udaljenosti. Odmah za njom zastalo je nekoliko ljudi, a pčele na znaku mirne kao malene leteće ovčice…

Ivana Berg-Divald iz Hrvatskog pčelarskog saveza objasnila nam je da je riječ o intervenciji koju posljednjih dana U zagrebu svakodnevno izvode pčelari-volonteri iz šest pčelarskih udruga raspoređenih po različitima dijelovima grada. Oni ih hvataju te smještajnu i košnice i zatim adekvatno zbrinjavaju.

Foto: Boris Jagačić
Foto: Boris Jagačić

Objasnila je kako je u tijeku razdoblje rojenja pčela. „Sezona rojenje zakasnila je zbog duge zima i kratkog proljeća. To je prirodno stanje pčela i u tom razdoblju pčele nisu nimalo agresivne“, kaže Berg-Divald i dodaje kako nema nikakvog razloga za paniku ako se negdje naiđe na roj pčela.

„Građani ne smiju paničariti ni mahati. Ako pčele dođu na neki nepokriveni dio tijela, one će se same dignuti. Kada ujedaju, pčele to rade isključivo zbog obrane“, naglašava. Pozvala je građane da pčele nikako ne špricaju insekticidima jer su one vrlo važne, ne samo zbog meda, već i zbog oprašivanja, pa su zaslužne za rast mnogih kultura kojima se čovjek svakodnevno hrani.

Pčele se često nađu u roletama i ako ih netko opazi, najbolje je da ne intervenira sam već nazove broj 112 ili 192 i obrazloži o čemu se radi, nakon čega će dežurna ekipa izaći na teren. Ista je procedura ako se naiđe na stršljene ili ose. Uglavnom, samo bez panike… (B. J.)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni