Pavičić Vukičević: Bandić je najveći političar nakon Tuđmana

Pavičić Vukičević: Bandić je najveći političar nakon Tuđmana

(Foto: zagreb.hr)

„Pamtit ću ga po Muzeju suvremene umjetnosti, Muzičkoj akademiji, Areni. To su objekti koji su napravljeni za njegovog mandata i koji su promijenili vizuru Zagreba te sam mu kao građanin na tome zahvalan”, kazao je akademik Samaržija

Ivana Vranješ

U povodu smrti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana svečana komemoracija. Komemorativnom skupu su uz obitelji Bandić i najbliže suradnike nazočili predstavnici Grada, Zagrebačkog holdinga te političkog i društvenog života, ali prijatelji. Na skupu kojem je nazočilo oko 150 uzvanika prikazan je video o životu i radu Milana Bandića a Zagrebačka filharmonija je izvela skladbu Moj Zagreb, tak imam te rad.

Od zagrebačkog gradonačelnika emotivnim riječima oprostio se njegov dugogodišnji prijatelj Ratko Maričić. Istaknuo je da Milan Bandić nije bio samo gradonačelnik, jer je u vrijeme kada su svi bježali iz kruga socijaldemokracije uspio okupiti ljude koji su htjeli ostati u tom krugu.

„Sa sjetom će te pamtiti ne samo koji su živjeli u tvoje vrijeme i birali te, nego i generacije koje dolaze, jer ostavio si Zagreb kao grad u kojem je lijepo i sigurno živjeti. Ono što Zagreb čini boljim za život to se ne osigurava politikom na dnevnoj bazi, nego je to ono što si ti učinio pretvaranjem svoje vizije o Zagrebu u stvarnost. Hvala ti Milane”, poručio je Maričić.

“Izgorio je za hrvatsku metropolu”

Vidno potresna zbog smrti njegove smrti o Bandića kao gradonačelniku i njegovim zaslugama za razvitak grada, ali i o njemu kao čovjeku govorila je zamjenica koja obavlja dužnost gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Naglasila je kako nas je napustio jedan od najvećih među nama, zagrebački gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisao u povijest grada, ali i političar koji je svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest. “Svojim talentom, načinom življenja politike postao si najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana”, rekla je.

„Uvijek je imao vremena i strpljenja za čovjeka i njegove potrebe, osobito one u najvećoj potrebi. Nije se osvrtao na kritike i podmetanja. Uspravno je koračao zagrebačkim ulicama, kako onim uređenim i asfaltiranim, tako i onim blatnjavima koje je za vrijeme mandata preobrazio u urbano tkivo metropole”, izjavila je Pavičić Vukičević. Naglasila je da je živio za Zagreb kojemu je davao cijelog sebe.

„Ugradio je sebe u hrvatsku metropolu i izgorio za nju. Iza njega ostaju velika dijela. Preobrazio je sive vedute Zagreba u istinsku europsku metropolu. Za njega nije bilo nemogućih ostvarena, njegova vizija i upornost nadilazi sve prepreke”, ustvrdila je privremena gradonačelnica Zagreba. Spomenula je da uz razvijenu gradsku infrastrukturu Zagreb ima Muzej suvremene umjetnosti, rotor u Remetincu, uređen Bundek, a uskoro i zagrebačku žičaru…

 „Teško je da ćemo imati gradonačelnika koji je tako se tako suživio s gradom i davao sebe za njegov boljitak. Njegovim odlaskom Zagreb, a i Hrvatska su puno izgubili”, kazala je Pavičić Vukičević. S puno emocija opisala je odlazak najdugoviječnijeg gradonačelnika: „Kad padne hrast u čijoj smo hladovini desetljećima uživali, tek onda vidimo koliki je prostor ispunjavao i kolika praznina ostaje. Teško da ćemo tu prazninu ispuniti”.

Suradnja s Ministarstvom kulture

U ime Vlade obratila se ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Naglasila je da je Vlada podupirala brojne projekte u Zagrebu u posljednjih pet godina mandata Milana Bandića.

„Nakon razornog potresa naša suradnja s gradonačelnikom bila je dodatno motivirana željom da pomognemo građanima te interesom da zajednički radimo na dugoročnoj, cjelovitoj obnovi Zagreba”, rekla je ministrica. Naglasila je da je Milan Bandić neiscrpnom energijom i predanošću snažno pridonio razvitku Zagreba u svim područjima života. „Iza njega su ostali kapitalni projekti, ali i male humane geste posvećene dobrobiti pojedinaca”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Među onima koji su se na komemoraciji oprostili od gradonačelnika bio je i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

„Gradonačelnik Bandić je imao dušu za poduzetništvo i obrtništvo. Pomagao je sajmove, aktivnosti u smislu potpore obrtništvu kroz tradicijske umjetničke obrte. Ostavio je dubok trag na obrtništvo i gospodarstvo u Gradu Zagrebu”, rekao je Šabić za ZG-magazin.

Nova vizura Zagreba

Akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovaac istaknuo je da je gradonačelnika Bandića poznavao kao dobru osobu s kojim je bilo ugodno raditi.

„Pamtit ću ga po Muzeju suvremene umjetnosti, Muzičkoj akademiji, Areni. To su objekti koji su napravljeni za njegovog mandata i koji su promijenili vizuru Zagreba te sam mu kao građanin na tome zahvalan”, kazao je akademik Samaržija.

Iznenadna smrt gradonačelnika Bandića teško je pogodila bivšeg ravnatelja Satiričkog kazališta Kerempuh Duška Ljuštinu.

„Bandića ću pamtiti kao svog prijatelja, a onda i po mnogo čemu što je napravio za grad, a kad bi se to nabrojalo predugo bi trajalo”, rekao je za ZG-magazin Ljuština. Dodao je kako je Bandić napravio nešto što je ogroman zalog Zagrebu.

„Napravio je gotovo najmultikulturalniji grad u Europi. To kako normalno mogu živjeti razni narodi mogao bi bez problema biti izvozni proizvod Hrvatske”, istaknuo je Ljuština.

Pročelnik Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo kao bliski suradnik gradonačelnika je rekao da je s njim bilo užitak raditi.0

„Bandić je radio za ovaj grad i umro za njega. Na kulturni način mu se treba odužiti jer je taj čovjek to zaslužio”, izjavio je Demo te je poručio da će teško biti naslijediti Bandića, ali treba ići dalje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni