Pavić: Reformom će se povećati mirovine sadašnjih umirovljenika

Pavić: Reformom će se povećati mirovine sadašnjih umirovljenika

(Foto: https://vlada.gov.hr/)

Dodao je kako nema govora o nacionalizaciji drugog stupa, o ukidanju drugog stupa te napomenuo da ga se, naprotiv, želi ojačati. U mirovinu sa 67 godina će ići samo oni koji nisu uspjeli ostvariti 41 godinu staža

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u srijedu je na sjednici Vlade predstavio paket zakona cjelovite mirovinske reforme koji je upućen u saborsku proceduru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako se radi o paketu šest zakona.

„Nakon javne rasprave i razgovora s različitim dionicima usuglasili smo izmjene i dopune pet zakona te donošenje jednog novog zakona koji za cilj imaju učiniti hrvatski mirovinski sustav dugoročno održivim i omogućiti ljudima primjerene, odnosno veće mirovine”, istaknuo je premijer Plenković, dodavši kako će se zakonskim izmjenama pokušati odgovoriti demografskim izazovima i promjenama na tržištu rada, ali i gospodarskim prilikama. Rekao je da je u dvije godine mandata Vlade ostvareno više nego što je rečeno u programu kada se radi o povećanju mirovina. Naime, one su do sada povećane za 6,39 posto, a govorilo se da će to povećanje biti 5 posto u cijelom mandatu Vlade.

„Ovom reformom narast će za 3 posto minimalne mirovine, izbjeći ćemo onaj scenarij po kojem će oni koji tek trebaju ići u mirovinu biti u nepovoljnijem položaju. Rješavamo problem onih koji su do sada premalo uplaćivali u drugi stup, a ostaju i drugi i treći stup“, istaknuo je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić je rekao kako se paket zakona cjelovite mirovinske reforme se usaglašavao četiri mjeseca. Raspravljalo se sa socijalnim partnerima, zainteresiranom javnošću, koalicijskim partnerima…

„Htio bih umiriti sadašnje umirovljenike da je isplata mirovina neupitna, da mogu očekivati povećanje mirovina, da se apsolutno ne moraju bojati za svoje mirovine“, istaknuo je Pavić. Mirovinska reforma cilja na tri skupine građana. Sadašnjim umirovljenicima mirovine dodatno rastu, 6,39 posto su rasle prije dvije godine, a sličan rast se očekuje i u sljedećoj godini, kaže ministar.

„Za 248.000 umirovljenika s najnižim mirovinama od 1. srpnja sljedeće godine omogućit ćemo 3,13 % povećanje mirovina uz standardno usklađivanje. Također, za sadašnje i buduće umirovljenike ćemo proširiti mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje cijele mirovine. Sljedeća kategorija su umirovljenici koji idu 2019. godine u mirovinu i sljedećih 10 do 15 godina nisu uspjeli uštedjeti dovoljno u drugom mirovinskom stupu. Oni bi imali 600 do 700 kuna manje mirovine od sadašnjih umirovljenika da nismo išli u cjelovitu mirovinsku reformu. Za njih smo predvidjeli dodatak od 27 %, odnosno tri četvrtine od 27 % za one koji su u drugom stupu. Na taj način ćemo drugi stup ojačati i učiniti puno atraktivnijim“, pojasnio je Pavić. Dodao je kako nema govora o nacionalizaciji drugog stupa, o ukidanju drugog stupa te ga se upravo želi ojačati. Zbog toga građani u svakom trenutku kad odlaze u mirovinu mogu birati što je za njih najpovoljnije.

„Osjetljivi smo za 300.000 građana koji imaju minimalne plaće do 80 % prosječne, ako ostanu u drugom stupu neće dohvatiti niti minimalnu plaću, oni će imati mogućnost prava biranja. Za najmlađe umirovljenike osigurali smo daljnji razvoj drugog stupa, njegovo jačanje kroz mogućnost većeg ulaganja mirovinskih fondova u strateške državne projekte, a oni koji imaju kapitaliziranu štednju moći će prilikom odlaska u mirovinu jednokratno povući tu štednju do 15 posto, ali ne ispod minimalne mirovine kako ne bi ugrozili socijalni status“, rekao je Pavić.

Osvrnuo se i na problem odlaska u mirovinu sa 67 godina. Pojasnio je da oni koji se rano uključe na tržište rada – s 18 godina – u mirovinu će ići sa 60 godina života i 41 godinom staža, oni koji studiraju i uključe se na tržište rada s 24 godine idu u mirovinu sa 65 godina života i 41 godinu staža, a sa 67 samo oni koji nisu uspjeli ostvariti 41 godinu staža.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni