Pavao Potočki nagrađen za izum “Mini elektronski boks”

Pavao Potočki nagrađen za izum “Mini elektronski boks”

Hrvatski inovatori su s velikim uspjehom završili sudjelovanje na dvije svjetski značajne izložbe inovacija u Hong Kongu i Kaohsiungu, Taiwan. U Kaohsiungu je održana izložba inovacija i dizajna Svjetske organizacije udruga inovatora „WIIPA“ uz sudjelovanje više od 1000 inovatora iz 25 država. KIDE je središnje godišnje okupljanje inovatora iz cijeloga svijeta, članova prestižne svjetske organizacije WIIPA. Na toj spektakularnoj izložbi hrvatski inovatori su postigli, još jedan izuzetan uspijeh, pobijedivši u najvećoj međunarodnoj konkurenciji inovatora. “Mini elektronski boks”, Pavla Potočkog, proglašen je pobjednikom KIDE 2017, osvojivši Veliku nagradu izložbe. Uz to Potočki je nagrađen i zlatnim odličjem. Ostale dvije zlatne medalje pripale su prof.dr.sc. Dubravku Rogaleu i koautorima s Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu za “Višenamjenski diferencijalni toplinski konduktometar za tekstilne kompozite i odjeću” i Zvonimiru Viduki, ALTPRO d.o.o. za “Željezničko cestovni prijelaz RLC23”.

Četiri srebrna odličja osvojili su Almir Karabegović, ADLEJA d.o.o. za “Kontracepcijsku spiralu za pse”; Marko Kravar, TERMIST d.o.o. za “ Sigurnosnu plombu za plinomjer”; Vladimir Valinger, član Saveza inovatora Primorsko-goranske županije za “Britvicu za brijanje sa međusobno nasuprot položenim oštricama” i mladi učenik zagrebačke Poštanske i telekomunikacijske škole, Jakov Damjanović za “Mjerač PH faktora tla”. Marko Kravar je za svoju drugu inovaciju, “Zaštitni prsten za maticu plinomjera” osvojio broncu.

Središnji godišnji sastanak svjetske organizacije WIIPA, bila je prigoda za uskladbu aktivnosti  nacionalnih asocijacija u tijeku 2018.g. Hrvatsko izaslanstvo je  tom prigodom primilo niz čestitki za izuzetno uspješnu izložbu INOVA – BUDI UZOR 2017. Nakon predstavljanja predstojeće hrvatske izložbe inovacija, uz isticanje dosadašnjih dometa INOVE i turističkih znamenitosti Zagreba i Hrvatske, oduševljenje svih nazočnih čelnika nacionalnih asocijacija, jamči rušenje svih dosadašnjih rekorda INOVE u Zagrebu, slijedeće godine.

Značaj ovih hrvatskih uspjeha i važne uloge u svjetskoj zajednici inovatora, izniman je s obzirom na vodeću ulogu Taiwana u svijetu inovatora i veliki i dugogodišnji gospodarski uzlet ove male ali ekonomski značajne azijske države.

Neposredno prije Taiwanske izložbe, 10 hrvatskih inovatora i poduzetnika sudjelovalo je na InnoDesignTech Expo 2017, koja je u Hong Kongu okupila 520 izlagača iz 24 zemlje svijeta. (Zg-magazin)