Pavao Jozić: Iz Pekinga se želim vratiti s medaljom

Pavao Jozić: Iz Pekinga se želim vratiti s medaljom

Pavao Jozić je na nedavnom Europskom stolnoteniskom prvenstvu za osobe s invaliditetom, zajedno s Dinkom Obilinovićem, osvojio brončano odličje u kategoriji muških parova

Razgovarao: Boris Jagačić

U prostorijama Zagrebačke županije nedavno je organiziran doček za mladog stolnotenisača Pavla Jozića, koji je na nedavno održanom Europskom stolnoteniskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u talijanskom Lignanu, zajedno s Dinkom Obilinovićem, osvojio brončano odličje kod muških parova. U kategoriji 6 stojeći do brončanog odličja došli su zahvaljujući boljoj set razlici pobijedivši ruski par sa 3:1. Jozić, član Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom Samobor i Sveta Nedelja, član je paraolimpijske  stolnoteniske reprezentacije i student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Pavao je dokazao da se i osobe s invaliditetom mogu biti sportom i to na izuzetno visokoj razini.

“Da, stolni tenis je nakon nogometa najpopularniji sport koji se igra, dokaz je SOKAZ liga, ali kad se usporede naslovi u novinama o nogometu i stolnom tenisu onda i nije najpopularniji. Mislim da je to zbog lošeg marketinga i vrlo male zastupljenosti na javnoj televiziji.”

“Nadam se da ce se mlade osobe sa invaliditetom uključiti u sport jer to im samo može pomoći. Sport je bolje sredstvo za rehabilitaciju od same rehabilitacije.”

Pavao_Jozic_pressSv. Nedelja je, izgleda, postala rasadnikom vrhunskih sportaša. Naime, nedavno je zlatnu medalju s Europskog prvenstva u karateu donijela Ana Lenard, a sada si se ti vratio s broncom s EP-a u stolnom tenisu. Što vam toliko pogoduje u tom podneblju – dobar zrak, mir i zelenilo, ili…?

Samobor i Sv nedjelja su dva lijepa grada za život, nema stresa kao u velikim gradovima i uvijek je relativno mirno. Oba grada imaju sjajne uvijete za trening i pripreme.  Kad bi se napravio nogostup uz cestu koja veže Samobor sa Sv. Nedeljom uvjeti za trening na zraku  bi bili još bolji.

Kako je izgledalo natjecanje? Protiv koga je bilo najteže?

Natjecanje započinje sa pojedinačnim  natjecanjem. Prvi meč sam igrao sa Dancem i izgubio, pa drugi meč sa Rusom i njega sam dobio. Najbitniji meč koji je nosio prolaz grupe sam izgubio od Španjolca –  u tom meču sam imao četiri meč lopte koje nisam iskoristio. Onda je krenuo ekipni dio i tu smo krenuli jako loše izgubilo smo dva meča od Danaca i Nijemaca. Kasnije smo dobili Izraelce, a nakon toga, u borbi za medalju smo dobili Ruse. Najteže mi je bilo protiv Danca, ipak je on drugi igrač svijeta. Kasnije je posto europski prvak.

Stolni tenis je sport u koji zahtjeva maksimalnu koncentraciju i mirnu ruku. Svaka nesigurnost se osjeti. Jesi li imao jaku tremu?

Pa s iskustvom ta se trema manje osjeća. Ja na tome još imam puno za raditi, ipak svi ti igrači igraju već po 10 godina na međunarodnim turnirima, a ja treniram 11 godina.  Cijelo Europsko prvenstvo sam igrao maksimalno koncentrirano protiv svakog protivnika.

Na prijemu kod Župana nekako ti nije bilo dozvoljeno da i drugima dodijeliš zasluge za velik uspjeh. Svi su govorili da si za uspjeh zaslužan ti sam. Kako to komentiraš?

Naporno sam trenirao svaki dan i bio uporan. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u mom radu i napretku od moje obitelji trenera i klubova u kojima sam trenirao.

Jozic_presica

Kada si se počeo baviti stolnim tenisom?

Sa 8 godina.

Što te potaknulo na bavljenje baš tim sportom?

Prvo sam vidio oca kako igra i onda sam poželio igrat i on me odveo na trening u klub i meni se to svidjelo pa sa krenuo trenirati.

Kad počinješ s pripremama za SP u Pekingu? Hoćeš li moći ispunjavati fakultetske obaveze u kombinaciji s intenzivnim treninzima?

U lipnju. Treba se samo dobro organizirati i sve se stigne.

Premda je itekako popularan – spomenimo samo popularnu ligu Udruge stolnotenisača rekreativaca Zagreba (SOKAZ) – ovaj sport nekako ne dobiva zaslužen prostor u medijima. Zbog čega je, prema tvome mišljenju, tome tako?

Da, stolni tenis je nakon nogometa najpopularniji sport koji se igra, dokaz je SOKAZ liga, ali kad se usporede naslovi u novinama o nogometu i stolnom tenisu onda i nije najpopularniji. Mislim da je to zbog lošeg marketinga i vrlo male zastupljenosti na javnoj televiziji.

Dokazao si da se i osoba s invaliditetom može baviti sportom na visokoj razini. Smatraš  li da uspjesi poput tvoga mogu bitno utjecati kao poticaj mladima s invaliditetom da se aktivnije počnu baviti sportom?

Nadam se da ce se mlade osobe sa invaliditetom uključiti u sport jer to im samo može pomoći. Sport je bolje sredstvo za rehabilitaciju od same rehabilitacije. Postoj klub za osobe s invaliditetom – STKI Samobor i Sv. Nedjelja i preporuča se dolazak mladih osoba sa invaliditetom u klub, ne samo u Samoboru nego i u cijeloj Hrvatskoj.

U kakvim si odnosima inače s Dinkom Obilinovićem, družite li se i privatno?

U odličnim sam odnosima sa Dinkom. Kad su bile zadnje pripreme za europsko Dinko je spavao kod mene, u mojoj kući.

Peking će biti još jače natjecanje od onoga u Lignanu. Možemo li unatoč tome ipak nadati još nekoj medalji?

Naravno da mi je želja osvojiti medalju. Na svakom natjecanju želim ostvariti što bolji rezultat. Pripremat ću se i odigrati najbolje što znam, pa šta bude.

zhang_jike_4Tko je tvoj stolnotensiki uzor i zašto?

Zhang Jike –  jer je jako koncentriran na svakom meču i sviđa mi se njegov stil igre.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni