„Pauci“ će dizati nepropisno parkirana vozila bez naloga policije

„Pauci“ će dizati nepropisno parkirana vozila bez naloga policije

Vozači „pauka“ će nakon dolaska na mjesto gdje je vozilo nepropisno parkirano, napraviti snimke i poslati ih prometnom redaru koji je u sobi s kamerama za nadzor prometa /Dosad su taj posao obavljali policijski službenici, a cilj je ovog modela rasterećenje policije po pitanju nadzora prometnog reda te povećanje sigurnosti prometa i uvođenje reda u prometu

Zagrepčane s 1.siječnja 2014. godine očekuje još jedna promjena. Odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom umjesto policije, prelazi u nadležnost Grada, prometnog redarstva i Zagrebparkinga. Jučer su u Gradskoj upravi, gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici prezentirali novi sustav integracije prometnog i komunalnog redarstva sa sustavom „Pauk“. Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo je istaknuo kako će vozači „pauka“ nakon dolaska na mjesto gdje je vozilo nepropisno parkirano, napraviti snimke i poslati ih prometnom redaru koji je u sobi s kamerama za nadzor prometa.

„Na temelju tih slika on će utvrditi je li vozilo u prekršaju i postoji li opravdan razlog da se vozilo podigne te će dati nalog vozaču pauka da se vozilo premjesti“, objasnio je Kraljević. Dosad su taj posao obavljali policijski službenici, a cilj je ovog modela rasterećenje policije po pitanju nadzora prometnog reda te povećanje sigurnosti prometa i uvođenje reda u prometu u mirovanju, objašnjava Kraljević. Gradonačelnik Bandić je istaknuo kako će svaki prekršitelj za prvi prekršaj dobiti upozorenje, a svaki sljedeći prekršaj biti će kažnjen. „Idemo edukativno, svakome se može dogoditi da pogriješi“, napomenuo je Bandić.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Goran Batur je rekao kako je MUP-u u interesu da se ovaj primjer Zagreba preuzme i u ostalim gradovima, općinama i naseljima. (V. Vu.)