Paterskom zaslužena pobjeda

Paterskom zaslužena pobjeda

Poljak je nesumnjivo zaslužio svoju pobjedu, pogotvo uzme li se u obzir da je u vodstvu, što u skupini, što samostalno, proveo više od 200 kilometara na etapi ukupne dužine 230 kilometara

Poljak Maciej Paterski iz profesionalne biciklističke momčadi CCC Sprandi Polkowice pobjednik je treće, »kraljevske etape« biciklističke utrke Tour of Croatia, koja je vožena u petak. Njemu je od starta u Nacionalnom parku Plitvička jezera do ciljne ravnine na vrhu Učke trebalo 5 sati, 55 minuta i 58 sekundi. Drugoplasirani Slovenac Primož Roglič iz Adria Mobila zaostao je 18 sekundi, dok je trećeplasirani Poljak i momčadski kolega za pobjednikom imao zaostatak od 33 sekunde.

Paterski je nesumnjivo zaslužio svoju pobjedu, pogotvo uzme li se u obzir da je u vodstvu, što u skupini, što samostalno, proveo više od 200 kilometara na etapi ukupne dužine 230 kilometara. Pokazao je nevjerojatnu izdržljivost zbog koje ga i svrstavaju u sam svjetski vrh biciklista kad su ovosezonski rezultati u pitanju.

Ipak, može se reći da mu je ovo najveća pobjeda u karijeri. Rezultatom karijere u »kraljevskoj etapi« hrvatskog Toura može se pohvaliti i hrvatski biciklist Meridiana Kamen Teama Emanuel Kišerlovski, koji se do cilja u brdima Učke popeo sedmi po redu s minutom i 25 sekundi zaostatka. U ukupnom poretku hrvatski se biciklist popeo također na sedmo mjesto. Paterski je prvi s 31 sekundom prednosti pred drugoplasiranim Rogličem. Tako će Poljaka, ali i Slovenca teško bilo tko skinuti s vrha do kraja utrke.

Utrka je bila atraktivna od starta, s mnogim napadima i pokušajima bjegova. U prva je tri sata prosječna brzina iznosila vrtoglavih 45 km/h! Vozači kao da su izbjegavali nevrijeme na Učki koje se i dogodilo taman oko planiranog svršetka utrke. Konačni pobjednik Paterski povukao je od samog kraja, negdje oko 15. kilometra. S njime se najprije odvojila skupina od 12, a u njoj su uskoro ostala samo četvorica vozača. Uz Paterskog, Rogliča i Szmyda, vrlo su se dobro držali i Hrvati Radoslav Rogina (Adria Mobil) i Kišerlovski.

Osim crveno-bijele kockaste majice vodećeg biciklista u utrci, Paterski je sada nositelj plave majice za najboljega po bodovnom plasmanu, kao i zelene, namijenjene najboljem penjaču.

Svi su očekivali da Paterski tako ranim napadom zapravo blefira, odnosno da priprema teren momčadskom kapetanu Szmydu. Sasvim neočekivano, izvanserijskom je izdržljivošću Paterski iznenadio sve, možda čak i samoga sebe pa se u senzacionalnome kontinuiranom usponu na Vojak, dugom točno 21.7 kilometara, uz prosječan nagib od 6.3 posto, uspeo usamljen. Od pet metara nadmorske visine uz rivu, vozači su se kroz nekoliko desetaka minuta uspeli na 1400 metara, dopunivši time ukupan zbroj od 3700 metara visinske razlike u etapi koju mnogi inozemni biciklistički analitičari smatraju jednom od najtežih dionica koje će se ove godine moći vidjeti uopće na svjetskim utrkama, uključujući tri najveće.

»Bila je to utrka puna napada i mogu biti sretan što sam je završio kao pobjednik. Sportski direktor pred završnicu me poslao u konačan napad rekavši da su u skupini iza mene dvojica momčadskih kolega koji će mi čuvati leđa. Taktički smo opet odradili vrlo dobar posao«, izjavio je pobjednik, kojeg su pri usponu Učkom pozdravljali mnogobrojni navijači uz rutu.

Svoje zadovoljstvo rezultatom nije krio ni tridesetogodišnji član Meridiana Kamena Emanuel Kišerlovski.

»Ovogodišnji sam brdski prvak Hrvatske i ovakve mi etape odgovaraju, a pogotovo ova, u neposrednom mi susjedstvu. Mogu reći da sam postigao uspjeh karijere. Cilj? Zadržati plasman do kraja utrke. Pokušat ću napasti i mjesto-dva bolji plasman, no bit će teško jer su preostale dvije etape ravne«, rekao je nakon šestosatnog pedaliranja riječki biciklist, inače stariji brat najboljega hrvatskog vozača Roberta Kišerlovskog.

Treću etapu utrke otvorili su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar turizma Darko Lorencin. »Ono što svakog dana gledamo na televiziji daje nam pravo zaključiti da smo napravili izvrsnu stvar poduprvši ovu utrku. Siguran sam da ćemo sljedeće godine imati još bolji Tour of Croatia«, najavio je Lorencin, dok je Zmajlović podsjetio kako NP Plitvička jezera, kroz koji prolazi etapa utrke još od 1979. godine uživa pečat UNESCO-ve prirodne baštine.

Četvrta se etapa u subotu vozi od Pule do Umaga. Duga je 155 kilometara.

Rezultate možete pogledati ovdje.

(www.tourofcroatia.com / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni