Patent iz Airbusa: Kako u zrakoplov nagurati što više putnika

Patent iz Airbusa: Kako u zrakoplov nagurati što više putnika

S pojeftinjenjem karata i porastom broja letova stanjio se i profit zrakoplovnih prijevoznika i jedini način da se zadrže niske cijene letova jest da se u jednom letu preveze što više putnika

Europski proizvođač zrakoplova Airbus prijavio je vrlo neobičan patent za specifičan dizajn sjedala prema kojem bi se jedan putnik gotovo vozio drugom »na glavi«. U praksi sve to izgleda kao nekakav ljudski »tetris«, kao da ne smije biti ni malo nepopunjenog mjesta. Treba napomenuti da ovo nije prvi priedlog od Airbusa koji bi let avionom mogao pretvoriti u pravo mučenje. Naime, tvrtka je lani patentirala aranžman sjedala koji podsjeća na sjedenje na biciklu i ne obećava ugodu tijekom leta.

Airbus u ovakvom pristupi nije jedini. Jedan veliki proizvođač avio sjedala privukao je pozornost u srpnju, nakon što je osmislio raspored sjedala u obliku saća unutar kojega se putnici gotovo dodiruju koljenima.

Sva ovakva nastojanja idu u smjeru da se u jedan zrakoplov uspije nagurati što više putnika. Naime, današnje zrakoplovne karte su u pojačanoj konkurenciji značajno pojeftinile pa ljudi putuju na udaljena odredišta više nego ikada prije. No s pojeftinjenjem karata i porastom broja letova stanjio se i profit zrakoplovnih prijevoznika i jedini način da se zadrže niske cijene letova jest da se u jednom letu preveze što više putnika.

airbus_lezanje

Zbog toga je počeo i trend smanjivanja sjedala te je za očekivati da će putnički prostor u zrakoplovu postajati sve više skučen, a sjedala čudno raspoređena. No i tu postoje granice. (B. Ja.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni