“Pasje vrućine”

“Pasje vrućine”

(Foto: Boris Jagačić)

Tijekom ljetnih vrućina često čujemo izraz pasje vrućine. Iako psi teško podnose vrućinu iz Državnog hidrometeorološkog zavoda ukazuju kako postanak izraza pasje vrućine nema veze s psima nego sa starim Grcima i Rimljanima te zvijezdom Sirius.

Naime, Sirius je najsjajnija zvijezda na noćnom nebu i u našim se krajevima može vidjeti nisko nad horizontom, ali tek krajem jeseni i zimi.

Međutim, u antičko doba Sirius je bio vidljiv nad horizontom tijekom ljeta – krajem srpnja i prve polovice kolovoza. Kako je Sirius najsjajnija zvijezda u zviježđu Veliki pas (lat. Canis Major) stari Rimljani su ga zvali i Pasja zvijezda što su preuzeli od starih Grka, od kojih su preuzeli i pojam pasjih dana (lat. dies caniculares). To su bili dani, otprilike od kraja srpnja do kraja prve polovice kolovoza, kada je Sirius izlazio zajedno sa Suncem, objašnjavaju u DHMZ-u.

Na području južne Europe ovo se razdoblje podudara s klimatološki najtoplijim razdobljem u godini pa se pojam pasji dani tijekom vremena proširio i na izraz pasje vrućine. Tako je kulturna ostavština antičkih vremena tijekom stoljeća stigla i do nas. U našim su krajevima to doista često i dani s najvišim temperaturama u godini. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni