Parna lokomotiva na Glavnom kolodvoru i dalje propada

Parna lokomotiva na Glavnom kolodvoru i dalje propada

Najstarija očuvana parnjača u Hrvatskoj vapi za obnovom

Iako je obnova parnjače JŽ (HŽ) 125-052  trebala biti napravljena još 2018., odnosno 2019. godine, do danas nije napravljeno ništa, a vrijedan eksponat Hrvatskih željeznica i dalje propada

Tekst i foto: Boris Jagačić

Parna lokomotiva izložena na platou ispred Glavnog kolodvora Zagreb, koja je trebala biti obnovljena prije par, ali radovi nikako da započnu.  Nije pomogla činjenica da je riječ o najstarijoj sačuvanoj parnjači u Hrvatskoj, proizvedenoj davne 1891., niti da je odmah pored nje nedavno otkriven spomenik žrtvama Holokausta, čime je lokacija, koja je i sama po sebi svojevrsno »ogledalo grada« još više dobila na značaju.

Temu obnove lokomotive oznake JŽ (HŽ) 125-052, poznate i kao Katica, ZG-magazin je pokrenuo 2018. godine. Tada su nam iz HŽ infrastrukture d.o.o. poručili da će obnova biti izvedena »tijekom 2018., odnosno 2019. godine«.

»Samo trajanje obnove izloženog vozila ovisit će o nužnim mjerama zaštite, odnosno obujmu konzervatorskih radova koji će se ustanoviti elaboratom čija je izrada u tijeku«, odgovorili su u srpnju 2018. na upit ZG-magazina iz HŽ infrastrukture.

Lokomotiva “Katica” napokon ide na obnovu

Od djelomične konzervacije prošlo više od 20 godina

Međutim, od tada na lokomotivi nije napravljeno baš ništa te je daleko od reprezentativnog stanja što bi se očekivalo od eksponata ovakvog značaja.

Na parnjači koja stoji na platou kod Glavnog kolodvora od 23. svibnja 1992. djelomična konzervacija je zadnji put napravljena 2001. godine. Prije nje, na istoj je lokaciji stajala lokomotiva oznake JŽ 11-015, jedna od triju parnih lokomotiva koje su služile za vuču tzv. Plavog vlaka, koji je za bivše Jugoslavije imao status predsjedničkog vlaka.

Vremenski uvjeti i nemar su u međuvremenu su načinili svoje, kao što smo ranije izvijestili. Na mjestima su vidljive poprilične rupe u oplati, a korozija i sve više nagriza lokomotivu. A bilo bi šteta da propadne jer uz svoj povijesni značaj može poslužiti i kao turistička atrakcija s obzirom na to da su starinske lokomotive uvijek atraktivne za razgledavanje, ali i kao kadar za fotografiranje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni