Park na Trešnjevci imenovan po junakinji Kati Šoljić

Park na Trešnjevci imenovan po junakinji Kati Šoljić

Kata Šoljić je u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova, a trebalo joj je 12 godina da ih pronađe i pokopa

U društvu s malenom Klarom, praunukom znamenite Kate Šoljić, gradonačelnik Milan Bandić jučer je prigodno na Majčin dan otkrio ploču s nazivom parka na Selskoj cesti imenovanom po gospođi Šoljić, junakinji i žrtvi koja je u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova.

Kata Šoljić rođena je 1922. u selu Vukšić Donji kod Brčkog, a umrla je 2008. u Zagrebu. U Domovinskom ratu izgubila je četvoricu sinova: Matu, Ivu, Niku i Miju. Trebalo joj je 12 godina da pronađe i pokopa svu četvoricu sinova. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti, a 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata.

Na inicijativu Udruge Majke hrvatskih sokolova, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba 20. siječnja 2015. godine prihvatio je prijedlog te podržao imenovanje parka.

“Ovo je mali znak zahvale obitelji za majku koja simbolizira heroinu poginulih hrvatskih branitelja”,  rekao je gradonačelnik Bandić, te zahvalio svima koji su sudjelovali i podržali ideju o imenovanju parka. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni