Park hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, ili jednostavno – Park dragovoljaca?

Park hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, ili jednostavno – Park dragovoljaca?

Prvotni prijedlog VGČ Stenjevec je bio da se prostoru dodijeli ime Park hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, ali je zaključeno da je naziv predugačak i redundantan, pa je skraćen

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine usvojio je na sjednici u petak zaključke o imenovanjima javnih površina u pet zagrebačkih četvrti koje će proslijediti na usvajanje Skupštini. U Gradskoj četvrti Donji grad, park koji se nalazi sjeverno od Ulice Šandora Brešćenskog, zapadno od Ulice Jurja Biankinija, južno od Ulice Koste Vojnovića  dobiva ime Park 101. brigade.

U GČ Trešnjevka – jug park omeđen Ulicom Hrvoja Macanovića i Ulicom Ladislava Štritofa prozvat će se Parkom 149. brigade. U GČ Stenjevec neimenovani prostor omeđen Trgom Ivana Kukuljevića, Ulicom Nikole Vitova Gučetića te Ulicom Antuna Šoljana dobit će ime Park hrvatskih dragovoljaca. Kako je objasnio predsjednik Viječa GČ Stenjevec, Mario Jelić, riječ je o trenutačno neuređenoj površini za koju već postoji idejno rješenje.

Prvotni prijedlog VGČ Stenjevec je bio da se prostoru dodijeli ime Park dragovoljaca Domovinskog rata, ali s obzirom da se od ove godine počinju postavljati nove, standardizirane ploče s nazivima ulica i trgova, zaključeno je da je naziv predugačak i redundantan, pa mu je naziv skraćen. Razmatralo se i da ga se jednostavno nazove Park dragovoljaca. Raspravljalo se treba li praviti razliku između dragovoljaca i ostalih branitelja te da li je potrebno u nazivu isticati pridjev hrvatski s obzirom da su se u obranu Hrvatske uključili i stranci.

U GČ Donja Dubrava park omeđen ulicom Dubrava, Čulinečkom i Alejom lipa dobiva naziv Park malina. U GČ Novi Zagreb – istok (Buzin), cesta koja se nastavlja na Ulicu Mladosti i izlazi na Veliku cestu imenuje se prema starom nazivu Julinska cesta.

Član stručne komisije za imenovanja Ivan Maurer istaknuo je kako se u Zagrebu puno ulica i trgova naziva po žrtvama, brigadama, što, kako je rekao, nije dobro. „Kada dođete u neki europski grad onda ćete o ljudima po kojima su prozvane ulice moći nešto pročitati u leksikonima i enciklopedijama, a o ovima našima nećete naći ništa“, rekao je, dodavši kako na taj način imenovanje postaje bezlično jer ni sami ne znamo mnogo o ljudima po kojima su ulice imenovane. Imao je primjedbi i na Park malina, jer se radi o grmu, a u tom dijelu Dubrave (Retkovec) ulice su imenovane po drveću.

Na prijedlog Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove usvojene su i promjene naziva nekoliko ulica diljem grada Zagreba radi ažuriranja registra prostornih jedinica i izvorne evidencije naselja, ulica i kućnih brojeva. No, kako je objasnio predsjednik Odbora Marin Knezović, kako je riječ o promjenama tehničke prirode, one neće donijeti dodatne troškove građanima s obzirom da oni neće morati mijenjati osobne dokumente. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni