Papirnata radna knjižica odlazi u povijest

Papirnata radna knjižica odlazi u povijest

Od 01.srpnja 2013. godine tako se više neće izdavati radna knjižica, već će upis u radnu knjižicu biti zamijenjen elektroničkim vođenjem i razmjenom  podataka između povezanih institucija i to od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

S danom pristupanja Republike  Hrvatske  Europskoj uniji, dakle od jučer, uniji prestale su važiti odredbe članka 291. Zakona o radu (ZOR) koje normativno uređuju radnu knjižicu i postupanje poslodavca s radnom knjižicom. Od 01.srpnja 2013. godine tako se više neće izdavati radna knjižica, već će upis u radnu knjižicu biti zamijenjen elektroničkim vođenjem i razmjenom  podataka između povezanih institucija i to od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Za osobe koje se prvi put prijavljuju u evidenciju nezaposlenih nakon redovnog školovanja i nemaju već izdanu radnu knjižicu potrebno je da na prvoj prijavi predoče važeću osobnu iskaznicu i potvrdu o boravištu ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta te svjedodžbu o završenoj školi ili diplomu (original ili neovjerena kopija).

Osoba koja je već bila prijavljena u evidenciji nezaposlenih i ima izdanu radnu knjižicu, a u evidenciju se prijavljuje nakon prestanka radnog odnosa potrebno je da na prvoj  prijavi predoči važeću osobnu iskaznicu i potvrdu o boravištu ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta te pisani prestanak ugovora o radu ukoliko osoba ostvaruje pravo na novčani naknadu, te staru radnu knjižicu. Radna knjižica  koju je poslodavac vratio radniku na  način propisan člankom 299. ZOR-a je javna isprava koja će se i nadalje  koristiti u svrhu dokazivanja podataka koji se u njoj nalaze.

U slučaju da se radi o prijavi osobe koja je već bila prijavljena u evidenciji nezaposlenih i ima izdanu radnu knjižicu, a ne dolazi iz radnog odnosa, potrebno je da na prvoj  prijavi predoči važeću osobnu iskaznicu i potvrdu o boravištu ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni