Papin Fiat proizveden u Kragujevcu prodan za 300.000 dolara

Papin Fiat proizveden u Kragujevcu prodan za 300.000 dolara

Crni »fiat 500L« kojim se papa Franjo vozio ulicama New Yorka tijekom posjeta Sjedinjenim Državama u rujnu prodan je krajem prošlog mjeseca na dražbi za 300.000 dolara (dva milijuna kuna) što je 12 puta više od tržišne cijene takvog automobila.

Prodani »fiat« jedan je od dva istovjetna automobila koje je papa Franjo imao na raspolaganju tijekom boravka u New Yorku.

Automobil je kupio multimilijarder Miles S. Nadal koji u svojoj kolekciji ima 130 motora i automobila i koji se ovom akvizicijom pohvalio na svojem profilu na Twitteru.

Automobil je na dražbu stavila njujorška nadbiskupija i prihod od prodaje ići će crkvenim dobrotvornim udrugama, rekao je glasnogovornik njujorške dijeceze Joseph Zwilling. Nadbiskupija još nije sigurna što će se drugim automobilom.

Početna cijena bila je 82.000 dolara.

Tijekom posjeta Washingtonu, New Yorku i Philadelphiji u rujnu papa Franjo se koristio s ukupno šest automobila »fiat 500 L«. Jedan iz Philadephije već je prodan na dražbi u siječnju, ali za daleko manji iznos – 82.000 dolara.

Inače, riječ je o automobilu koji je proizveden u Fiatovoj tvornici u Kragujevcu (bivša Zastava) s motorom od 101 KS. Automotive News piše da je jedan od razloga zašto je papa Franjo odabrao upravo ovaj skromni Fiatov obiteljski jednovolumen njegova ekonomičnost i niska emisija štetnih plinova. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni