Pametni semafori i denivelacija pruge kao rješenje za prometne gužve

Pametni semafori i denivelacija pruge kao rješenje za prometne gužve

GLAS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš danas ustvrdila da zbog prometnih gužvi u Zagrebu trpe ljudi, tvrtke i okoliš poručivši da je to važan problem koji treba riješiti.

Na križanju Magazinske, Zagorske i Vodovodne ulice ustvrdila je kako je ta lokacija samo jedan primjer prometne situacije koja muči Zagrepčane od zapada do istoka grada, uz cijelu trasu željezničke pruge koja grad presijeca na pola.

Ustvrdila je kako je neodrživa situacija u kojoj promet duž cijelog grada svako malo stoji te se u velikim kolonama čeka na dizanje rampe.

»Problem se mora riješiti spuštanjem cestovnih spojeva ispod pruge ili spuštanjem same pruge u podzemlje u jednom dijelu grada«, predlaže čelnica GLAS-a. Svjesna je da se to ne može ostvariti preko noći, ali smatra da baš zato treba odmah početi raditi na takvim velikim rješenjima.

Mrak-Taritaš ističe da se u zagrebačkom prometu hitno moraju i mogu poboljšati rješenja na raskrižjima, završiti nedovršene prometnice i pravci i unaprijediti signalizacija, posebno sinkronizacijom semafora i uvođenjem pametnih semafora.

»Srednje i dugoročno zagrebački promet traži reorganizaciju javnog prijevoza, širenje pješačkih zona i ozbiljnu mrežu biciklističkih staza, velike javne garaže na rubovima centra grada, korištenje najnovijih tehnologija kroz sustav pametne mobilnosti, izgradnju dvaju novih mostova i niz drugih stvari«, rekla je.

Zaključila je da je prometna situacija loša jer se desetljećima nije radilo gotovo ništa osim sitnih, nepovezanih zahvata. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni