Pametni prsluk za lakše podizanje teških predmeta

Pametni prsluk za lakše podizanje teških predmeta

Istraživači organizacije Fraunhofer u suradnji s partnerima razvijaju CareJack, ortopedski protetski nadomjestak s fleksibilnom i pametnom elektronikom kako bi se osiguralo lakše dizanje tereta

Mnoga su zanimanja riskantna za zdravlje zbog konstantne potrebe za podizanjem teških predmeta. Procjenjuje se da je 10 posto izgubljenih radnih dana u Njemačkoj, odnosno dana kada su radnici primorani biti na bolovanju, povezano s problemima u donjem dijelu leđa.

Istraživači organizacije Fraunhofer u suradnji s partnerima razvijaju CareJack, ortopedski protetski nadomjestak s fleksibilnom i pametnom elektronikom kako bi se osiguralo lakše dizanje tereta.

CareJack karakterizira lagana konstrukcija koja pohranjuje kinetičku energiju nositelja i oslobađa ju kada je ona potrebna za podizanje tereta. Na taj način, uklanja potrebu za vanjskim izvorima snage.

Aktivni prsluk, koji se može nositi preko redovne odjeće, također pomaže osobi koja ga nosi u održavanju pravilnog držanja. Senzori prate način kretanja, a lampica upozorenja signalizira ako je riječ o nepravilnim kretnjama poput podizanja predmeta s uspravnim leđima, dok se preporučuje savijanje, odnosno zaobljenija leđa pri takvom naporu.

Elektronika i senzori potrebni za CareJack su minijaturni i dovoljno fleksibilni da se ugrade u prsluk kako bi se smanjila težina ili fizički otpor, a koristi od njega bi imali radnici u mnogim područjima poput vojske ili građevinskih poslova.

Prototip prsluka bit će završen krajem ove godine, a u Fraunhoferu se nadaju početku serijske proizvodnje u periodu od jedne do dvije godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni