Pametna klupa – odmor za umorne i spas za ispražnjene mobitele

Pametna klupa – odmor za umorne i spas za ispražnjene mobitele

Ova jedinstvena klupa ima akumulator koji se napaja solarnom energijom i ima kapacitet 32 Ah. Tako klupa može „raditi“ 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću. Mrvoš je pri izradi svoje pametne klupe razmišljao i na potrebu suvremenog čovjeka, a to su mobiteli

Na Zagrebačkom velesajmu u srijedu je započeo drugi po redu Zagreb Buisness Summit, a u sklopu njega i Ekotehno 8. međunarodni sajam ekotehnologija, zaštite okoliša i komunalne opreme. Organizatori ovog sajma ističu kako je cilj organizacije doprinijeti naporima domaćeg gospodarstva u podržavanju i poticanju procesa usmjerenih na održivi razvoj. Na sajmu koji je otvoren do petka 18. rujna, izlažu hrvatski proizvođači i uvoznici ekotehnologija namijenjenih zbrinjavanju otpada i brizi zaokoliš.

Ljubitelji električnih automobila ovdje će pronaći svog električnog ljubimca Teslu i hrvatski proizvod Concept One. No naša je ekipa pronašla Ivana Mrvoša i njegovu pametnu klupu. Ovaj 20-godišnji student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita osmislio je jednu sasvim drugačiju klupu. „Ideja je krenula od malih led stolaca, taburea koji su mijenjali boje i njih sam imao namjeru prodavati po kafićima. Taj plan nije prošao najbolje. Svima su se sviđali stolci, no cijena im je bila previsoka“, prisjeća se početaka Mrvoš.

Puni baterije i daje informacije

Ipak, on nije odustajao i tako je došao do ideje da stolce pretvori u klupe. Razmišljao je da to mora biti drugačija klupa, koja ne smije imati kabele jer to nitko neće htjeti kupovati. „Tako sam došao do ideje da na nju stavim solarnu ploču snage 60W koja se nalazi ispod njezinog sjedala. To omogućuje da klupa bude u potpunosti energetski neovisna i da se stvara višak električne energije koji se može iskoristiti u praktične svrhe“, pojašnjava mladi Solinjanin. Ulaganja u klupu nema jer se za razliku od drvene ona ne treba bojati. „Metalna je konstrukcija pocinčana. Sjedalo na kojem mi sjedimo ima rok trajanja od 30 godina.“

pametna-klupaOva jedinstvena klupa ima akumulator koji se napaja solarnom energijom i ima kapacitet 32 Ah. Tako klupa može „raditi“ 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću. Mrvoš je pri izradi svoje pametne klupe razmišljao i na potrebu suvremenog čovjeka, a to su mobiteli. Iako i njih danas zovu pametnima, njihove se baterije brzo prazne. No naiđete li na pametnu klupu u svom gradu na njoj ćete moći napuniti svoju bateriju mobitela ili tableta.

Zagreb za sada bez pametne klupe

pametna-klupa-2„Spajanje vanjskih uređaja se radi putem android aplikacije koja se Bluetooth vezom povezuje na mikroračunalo pametne klupe. Tako korisnici mogu vidjeti neke podatke o temperaturi zraka, vlažnosti, proizvedenoj energiji“, ističe Mrvoš. Klupa se može povezati na neki od WiFi punktova, što omogućava korisnicima istovremeno punjenje jednog od mobilnih uređaja i korištenje WiFi mreže s priključkom na internet na istoj lokaciji.

Mladi Solinjanin planira ostati u Hrvatskoj i ističe kako je poduzetnicima i inovatorima svaki početak težak. „Mi smo krenuli od nule. Prodao sam gitaru da bih mogao započeti s ovim poslom. Vjerujem da će se upornost isplatiti“.

Kako u posljednje vrijeme stižu nove narudžbe za pametne klupe, Mrvošu osim oca Gorana pomaže još nekoliko ljudi. „Osnovali smo tvrtku Include, a nadamo se da ćemo uskoro preseliti u neki pogon ako će biti još narudžbi. Trenutačno su pametne klupe postavljene u Solinu, Splitu, Sarajevu i Poreču. Vjerujem da bi uskoro mogle biti u Crikvenici, Rovinju, Samoboru. Željeli bismo se uključiti u projekt glavne državne biciklističke rute Greenway. Slali smo neke dopise, no do sada nije bilo odgovora. Vjerujem da će biti sluha“, uvjeren je Mrvoš. Cijena pametne klupe je oko 11 000 kuna, a mladi inovator ističe kako se kompletna elektronika i opcije klupe mogu nadograditi čime se postiže stalno praćenje napretka tehnologije.

V. Vukoje

*Objava ovog članka je sufinacirana sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni