Paljenjem svijeće na Manduševcu označen početak Adventa u Zagrebu

Paljenjem svijeće na Manduševcu označen početak Adventa u Zagrebu

Pregršt događaja i manifestacija, odlična atmosfera, blagdanski ugođaj, zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina, punča te okusi tradicionalnih božićnih delicija očekuju nas sve do 7. siječnja 2018.

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnik Grada Zagreba Milana Bandića i predsjednice TZGZ Martine Bienenfeld, uz prigodni program, na vijencu oko Manduševca u subotu je upaljena prva adventska svijeća, čime je ujedno označen i početak manifestacije Advent u Zgrebu 2017.

Riječ je o manifestaciji koja svojim atraktivnim programom iz godine u godinu privlači sve više Zagrepčana, ali i gostiju iz zemlje i svijeta.

Među novostima ovogodišnjeg Adventa je i mogućnost posjeta Vili Prekrižje, koja je, zahvaljujući predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, otvorila svoja vrata kako bi posjetitelji ekskluzivno tijekom adventa mogli posjetiti Vilu u svoj ljepoti njezina tradicijskog, blagdanskog izdanja te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Trg kralja Tomislava ponovno je pretvoren u jedinstveni Ledeni park s mnoštvom sadržaja za velike i male.

»Posebno me veseli što će dječji smijeh ispuniti najveće zagrebačko adventsko klizalište na otvorenom, a koje će postati mjestom gdje se događaju čarobne bajke na ledu«, rekao je gradonačelnik na otvorenju Ledenog parka.

Tema svečanosti otvorenja ove je godine bila Orient Express, vlak koji se na svome putu od Pariza do Istanbula zaustavljao u Zagrebu i koji je u zagrebačku svakodnevicu unosio dašak luksuza i dozu misterije, a bajku na ledu – Putovima Orient Expressa – izvele su mlade umjetničke klizačice iz zagrebačkih klubova Pahuljice i Medo te osvajačica srebrnog odličja na Europskom prvenstvu 1981. Sanda Dubravčić.

Uslijedila su još i službena otvorenja Fuliranja koje se od ove godine održava na Strossmayerovu trgu, Adventa na Zrinjevcu gdje su upaljene tisuće lampica čime je i službeno započeo najbolji Advent u Europi te Božićna bajka na Trgu bana Jelačića.

Sve to i još pregršt događaja i manifestacija, odlična atmosfera, blagdanski ugođaj, zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina, punča te okusi tradicionalnih božićnih delicija očekuju nas sve do 7. siječnja 2018.

Prije toga gradonačelnik Bandić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar obratili su se prisutnima na službenom otvorenju manifestacije Advent zagrebačkih obrtnika, koja se do 6. siječnja održava na Trgu bana Jelačića.

S Adventa zagrebačkih obrtnika

Gradonačelnik Bandić je rekao kako se radi o još jednom turističkom proizvodu i prilici da gostima predstavimo autohtone i prepoznatljive suvenire i druge proizvode naših vrijednih obrtnika koji posebno sada, u vrijeme Adventa, »daju poseban štih gradu«.

Zahvaljujući potpori Grada Zagreba i gradonačelnika, članovi Udruženja obrtnika grada Zagreba i ove će godine biti dio blagdanske Adventske zagrebačke priče u sklopu koje će građanima i svim posjetiteljima Zagreba predstaviti svoje proizvode na 17 kućica.

Gradonačelnik je još ranije pozdravio prisutne na otvorenju 14. poljoprivrednog božićnog sajma u Pušći u sklopu kojeg se održava 13. izložba rakija ZG županije i 10. izložba sireva ZG županije.

Sajam, čiji je organizator Općina Pušća, ima za cilj potaknuti promociju tradicije, običaja, kulture, poljoprivrednih proizvoda i gospodarstva toga kraja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni