Pa to je štrumpfastično!

Pa to je štrumpfastično!

(Foto: B. Jagačić)

Štrumpfovi (ili Štrumfovi) – 58 im je godina tek

Do danas je prodano oko 25 milijuna stripova o Štrumfovima, koji su objavljeni na 25 svjetskih jezika. Prodaja DVD-ova sa Štrumfovima također se broji u milijunima

Tko se još ne sjeća megapopularnog crtića Štrumfovi u kojem su glavni junaci mala plava bića, koja žive u kućicama od gljiva u nekoj europskoj šumi? Glavni im je neprijatelj zločesti Gargamel kojemu zdušno pomaže mačak Azriel. Tako se siroti Štrumfovi iz epizode u epizodu moraju boriti protiv Gargamela i njegovih podvala i progona.

strumfovi_neprijatelji
Vječni neprijatelji: Papa Štrumpf, čarobnjak Gargamel i mačak Azriel

Nedavno, preciznije rečeno 23. listopada, Papa Štrumf, Štrumfeta i svi ostali Štrumfovi proslavili su 58. obljetnicu svog postojanja. Njihov idejni tvorac je belgijski crtač stripova Pierre Cullilford, poznat pod umjetničkim imenom Peyo. U vrijeme kad su Štrumfovi nastali, Peyo je radio kao crtač stripova u belgijskom magazinu „Spirou“.

Zanimljivo je kako je nastala riječ štrumf (francuski Schtroumpf). Naime, dok je Peyo jednom prilikom ručao sa svojim prijateljem, nije se mogao sjetiti riječi soljenka pa je prijatelja zamolio da mu doda štrumf (“Passe-moi le schtroumpf!” ili “Dodaj mi… štrumf!”). Njegovom se prijatelju dopala ta smiješna riječ. Dodajući mu soljenku preko stola, rekao mu je: “Evo ti štrumf, a kad završiš sa štrumfiranjem, vrati mi štrumf!” Nakon toga su se nastavili zabavljati i igrati se sa svim mogućim izvedenicma od riječi štrumf.

Autor Peyo, inače Valonac, stanovnik južnog dijela Belgije gdje se govori francuskim jezikom, pojasnio je u jednom intervjuu etimologiju riječi štrumf. U početku su mnogi ljudi mislili da je ta riječ nastala od njemačke riječi za čarapu (der Strumpf), međutim, to je sasvim netočno, riječ štrumf zapravo ništa ne znači i sasvim je slučajno nastala, u nenadanoj situaciji. Inače, njemački naziv za Štrumfove je die Schlümpfe.

Tako je Peyo nacrtao mala plava bića, nazvao ih Štrumfovi (les Schtroumpfs) i udahnuo im život u stripu „Johan et Pirlouit“. Bio je to strip o srednjovjekovnom junaku Johanu i njegovom patuljastom pomoćniku Pirlouitu koji u svojim avanturama nailaze na Štrumfove. Tako je sve počelo, Štrumfovi su se pojavljivali tek kao epizodni likovi, a kasnije će dobiti više prostora i zaseban strip u kojem su oni glavni junaci. Nakon stripa svjetlo dana je ugledao crtani film, serija, dugometražni animirani filmovi kao i dva igrano-animirana filma. Postoje i video igre te mnogobrojne igre na internetu inspirirane Štrumfovima.

strumfovi_dedaunukTV epizode Štrumfova počinjale su tekstom: „Nekoć davno postojala je šumica u kojoj su u svom tajnom naselju živjela malena stvorenja, a zvali su se Štrumfovi. I bili su dobri. A bio je tu i Gargamel, zli čarobnjak. On je bio zao. (Gargamel viče: „Kako mrzim Štrumfove, pohvatat ću ja vas, pohvatat ću vas pa bilo mi to zadnje što ću učiniti u životu, ihahahaha“. „Kuku si ga vama!“) Dakle, šuma je još uvijek tamo i ako oslušnete, čut ćete bijesan Gargamelov glas (Gargamel viče: „Pohvatat ću ja vas. Naći ću vaše tajno selo!“), a ako ste dobri možda načas ugledate i Štrumfove.“

Štrumfovi imaju svoj jezik koji nastaje uklapanjem riječi štrumf u tvorbeni sustav hrvatskog jezika, ali i svih drugih jezika. Na samom početku je bilo 99 Štrumfova, ali kako su se pojavljivale nove osobine tako je i njihov broj rastao. Dok su u stripovskom izdanju Štumfovi jeli samo lišće, u crtanom su filmu prešli na šumske bobice, tj. štrumpfbobice. U veselom malom plavom društvu tek su dvije pripadnice ženskog roda – Štrumfeta i Štrumfetica, a ostalo su sve redom Štrumfovi muškog roda na čelu s čarobnjakom Papa Štrumfom.

strumfovi

U Gorskom kotaru u Nacionalnom parku Risnjak postoji jama koja je nazvana Štrumfova jama. Duboka je 196 metara i ubraja se u deset najdubljih jama u Primorsko-goranskoj županiji.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni