Oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” priznata i za povrće

Oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” priznata i za povrće

Ministarstvo poljoprivrede je 11. travnja 2022. godine donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za povrće, a koja će biti potvrda potrošaču  da kupuje povrće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Rješenje je doneseno nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini.

Treći Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje povrća, podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od listopada 2021. godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska,“ a uskoro će se na tržištu moći kupiti i druge vrste voća označene ovim znakom. Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica.

Drugi sektor koji je također prepoznao prednost ovog sustava je sektor konzumnih jaja, a Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja podnijela je Udruga za znanost o peradi te se od veljače 2022. na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom.

Iz Ministarstva poljoprivrede pojašnjavaju kako su uspostavili nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja.

Svi detalji o sustavu „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ nalaze se na poveznici. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni