Označen početak radova na uređenju Parka 5. studenoga

Označen početak radova na uređenju Parka 5. studenoga

Na križanju Savske ceste i Koturaške ulice, a u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika danas su otvoreni radovi na uređenju Parka 5. studenoga. 

Početak radova simboličkim su otkrivanjem ploče označili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako su Grad i Vijeće Gradske četvrti Trnje podržali inicijativu Udruge Roma u Hrvatskoj Kali – Sara za uređenjem parka, osiguravši 600.000 kuna.

»Time demonstriramo multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost našega grada, ali i njegovu otvorenost i sigurnost bez kojih nema napretka. To je naš ponos i moj najveći projekt u ovih 20 godina«, poručio je gradonačelnik. Također je napomenuo kako će park zasjati punim sjajem 8. travnja 2020. kada će, na Svjetski dan Roma, biti otvoren otkrivanjem spomen ploče ili skulpture, ovisno o daljnjem dogovoru oko uređenja.

»Ovo je pokazatelj Romima da žive u gradu u kojemu se nalazi park posvećen jednom od njihovih najvećih značajnih datuma, a kojeg Savez Roma obilježava već 10. godinu za redom«, rekao je zastupnik Kajtazi.

Spomenimo da je središnja svečanost u povodu Svjetskog dana romskog jezika održana je u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i saborskog zastupnika Kajtazija.

Organizatori su tom prigodom gradonačelniku uručili posebnu zahvalnicu na suradnji i unapređenju položaja romske nacionalne manjine u RH.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik već 10. godinu zaredom 5. studenoga, u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik.

(zg-magazin.com.hr /zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni