Oživljen šahovski Turnir mira

Oživljen šahovski Turnir mira

Zagrebački šahovski savez organizira obnovljeni Šahovski turnir mira, koji će se održati od 12. do 23. studenoga u hotelu Palace. Inače, Turnir mira u Hrvatskoj se dosad održao četiri puta, od 1965. do 1985. godine, a na drugom turniru koji se odigravao u Zagrebu i Rovinju 1970. godine igrao je i legendarni Robert James Fisher – »Boboy« koji je s lakoćom osvojio prvo mjesto.

Obnovljeni Turnir mira koji će se održati pod pokroviteljstvom grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića je prema ocjenama ocjenama organizatora najzahtjevnija i najkvalitetnija šahovska manifestacija u suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Vrijeme odigravanja će se poklopiti s obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara (18. studenoga) u vrijeme najveće velikosrpske agresije na Hrvatsku. To je zasigurno je pravi termin za održavanje ovog turnira kojim zagrebački i hrvatski šahisti manifestiraju svoju privrženost ideji mira i međunarodne suradnje.

U našem gradu šest hrvatskih velemajstora pokušat će se suprotstaviti istom broju gostiju iz inozemstva. Njihovi mečevi koji će se moći uživo pratiti i preko interneta trebali bi pridonijeti popularizaciji ove drevne igre koja u Zagrebu ima bogatu tradiciju. Kakao je riječ o turniru koji se nalazi u službenom kalendaru Svjetske šahovske federacije, domaći šahisti imaju priliku poboljšati rang na šahovskoj ljestvici.

Sastav turnira

Od stranih šahista nastupit će: Vasilij Ivančuk, bivši izazivač prvaka svijeta i prvak svijeta u ubrzanom šahu za 2016. godinu, Étienne Bacrot, osmerostruki prvak Francuske, Ivan Čeparinov, Amin Bassem, Baskaran Adhiban i Vladimir Malahov. Od domaćih predstavnika tu su Ivan Šarić, prvak Hrvatske i aktualni prvak Europe, Zdenko Kožul, bivši prvak Europe te Hrvoje Stević, Mladen Palac, Zoran Jovanović i Robert Zelčić. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni