Ovogodišnji PIF donosi 20 lutkarskih predstava

Ovogodišnji PIF donosi 20 lutkarskih predstava

(Foto: PIF)

Zagreb i ove godine postaje lutkarsko središte svijeta. Od 17. do 23. rujna u našem se glavnom gradu održava 54. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF.

Festival će uz lutkare iz Hrvatske publici predstaviti i lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije te izložbu iz Rumunjske. Na početku festivala velika maskota PIF-a, lutka Pifko, povest će veselu povorku centrom grada i pozvati publiku da uživaju u ovogodišnjem izdanju festivala. Povorka će se održati 18. rujna s početkom u 11 sati kod Kazališta Komedija.

Tijekom sedam festivalskih dana prikazat će se ukupno 20 lutkarskih predstava, 12 u natjecateljskom dijelu te 8 predstava izvan konkurencije. Održat će se i 6 zasebnih radionica izrade lutke. Radionice su namijenjene djeci, odraslima, osobama treće životne dobi i prosvjetnim radnicima koji mogu naučiti kako uz medij lutke prenijeti bitne i edukativne poruke. U Kulturnom centru Travno, koji je organizator Festivala, održat će se izložba 9. Lutka, maska…PIF koja će prikazati radove djece. Natječaj za cilj ima poticanje dječje kreativnosti, želje za stvaranjem, kazališnom igrom i lutkarstvom u Hrvatskoj.

Projekcije lutkarskih filmova na platou Mamutice

Izložbu će popratiti i „Lutke-instalacije“ nastale su u suradnji Umjetničke organizacije Asser Savus iz Vinkovaca i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Otvorenje izložbe SKICA. PRIČA., koja nam priča priču o sedam dana Puppets Occupy Street Festivala u rumunjskom gradu Craiova održat će se u subotu 18. rujna u 20 sati u Galeriji Forum. Promocija knjige Laboratorij lutkarstva, koja se može promatrati i kao kulturološka bitnost, povijesna i specijalistička studija o lutkarstvu u Jugoslaviji osamdesetih godina prošlog stoljeća, održat će se u srijedu 22. rujna u 19 sati u KUC-u Travno.

Projekcije lutkarskih filmova tradicionalno će se održavati na otvorenom na platou Mamutice dok će projekcija stop motion filma Jakova Gavrana Ron, vitez od jutarnjeg drveta Jakova Gavrana zatvoriti festival u četvrtak 23. rujna u 20.00 sati.

Festival se održava na nekoliko lokacija u Zagrebu. Osim u dvorani KUC-a Travno, predstave se održavaju u Glazbenom paviljonu Zrinjevac, u Kulturno informativnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru te Zagrebačkom kazalištu lutaka. Ulaznice na predstave bit će moguće nabaviti putem sustava ulaznice.hr od 13. rujna ili na blagajnama dvorana prije početka predstave po cijeni od 30 kuna. Organizirani dječji posjeti mogu ostvariti još nižu cijenu ulaznica od 15 kuna, a predstave na otvorenom i one van konkurencije su, kao i svake godine, besplatne.

Program 54. PIF-a dostupan je na:  www.pif.hr (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni