Ovogodišnji Advent u Zagrebu donosi programe na 15 lokacija

Ovogodišnji Advent u Zagrebu donosi programe na 15 lokacija

(Advent u Zagrebu, 2020. / Foto: S. Carek /TZGZ)

Bit će održano ukupno 129 koncerata

Višestruko nagrađivani Advent u Zagrebu održat će se od 27. studenoga do 7. siječnja, a prigodnim ukrasima u Zagrebu će biti ukrašeno 15 lokacija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Sheraton.

Ondje je predstavljen program Adventa koji će započeti paljenjem prve adventske svijeće u 17 sati na Trgu bana Jelačića. Zatim će se u 19 sati upaliti lampice na Zrinjevcu. Za vrijeme Adventa održat će se 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, a između ostalih, nastupit će Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar te brojni vrhunski glazbenici, najavili su organizatori.

U sklopu programa Adventa direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld je posebno istaknula izložbu Fondacije Murtić u Muzeju za umjetnost i obrt te izložbu Zlatka Kopača u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Etnografski muzej će se predstaviti prigodnom izložbom lutaka. Kazalište Gavella će imati predstave u tunelu Grič. Zagrepčanima i turistima prigodni će program ponuditi i Etnografski muzej, Muzej prekinutih veza i Muzej čokolade. Održat će se i koncert dalmatinskih klapa iz Omiša, 11. prosinca na glavnom zagrebačkom trgu.

Od ostalih zanimljivih događanja su tradicionalna utrka Advent Run te projekt Ilica Q’Art.

„Ove godine imamo prvi puta i suradnju s Obrtničkom komorom Zagreb. Prigodno će biti okićen prolaz Matice hrvatskih obrtnika. Zagrepčani će u tom prostru moći s najmlađima posjetiti dječje radionice i kupiti obrtničke proizvode”, najavila je Bienenfeld.

Noviteti u programu su i Advent u Ladu, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti, Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima te Advent u zagrebačkim hotelima, koji će goste dočekati bogatom gastronomskom ponudom.

Bienefeld je rekla da će se i ove godine održati projekt Svjetlost Adventa, pokrenut prošle godine, te će se s odabranim institucijama na Gornjem gradu prigodno ukrasiti njihovi prozori. Kao i lani, bit će priređena izložba proširene stvarnosti, koja će koristiti animirane tradicionalne igračke kao motiv ovogodišnjeg Adventa. Izlošci će biti postavljeni na deset lokacija u gradu – u parkovima, na trgovima i na velikim otvorenim prostorima.

“Grinch nije ukrao Advent”

„Drago nam je da smo s Gradom Zagrebom te institucionalnim i privatnim partnerima pripremili bogat adventski program, bez obzira na situaciju. Pratimo mjere nacionalnog i gradskog stožera te će se osim uživo Advent održati i virtualno”, najavila je Binenfeld.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović ustvrdio je “da Grinch nije ukrao Advent u Zagrebu.”

„Zagreb će imati svoj Advent. Bit će raskošan kao i uvijek, ali prilagođen pandemijskoj situaciji”, rekao je Klisović. Poručio je da grad koji je ranjen u potresu i koji je pod pritiskom pandemije zaslužuje Advent nade, ljepote mašte i veselja.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je uvjerenje da će unatoč COVID-19 pandemiji Zagreb imati izvrstan Advent, što građani i zaslužuju. Pozvao je građane da se cijepe i poštuju epidemiološke mjere, jer da o tome ovisi koliko će Advent biti uspješan.

Spomenuo je da je završio i javni natječaj za adventske kućice. Na natječaj je pristiglo više od 200 ponuda, a izabrano je 70 valjanih, rekao je.

Promotivni video može se pogledati na ovoj poveznici.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni