“Ovo nije kraj – borba za prava obrtnika, taksista koji poštuju zakone se nastavlja”

“Ovo nije kraj – borba za prava obrtnika, taksista koji poštuju zakone se nastavlja”

“Izmišljotina je da će se povećati broj radnih mjesta, kad će se uništiti naših 2500. Iscrpit ćemo sve pravne mogućnosti i nećemo dopustiti da nas nepravdom otjeraju iz naše države, iako su nas doveli pred zid”, poručio je Božo Miletić

Nakon dvije godine nelegalnog poslovanja Ubera u Hrvatskoj, Vlada traži da se po hitnom postupku donese novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kojim će, tvrde taksisti, pod krinkom liberalizacije omogućiti anarhiju na prometnicama i odriješene ruke stranim tvrtkama koje ne plaćaju porez u Hrvatskoj. Ovakvo pogodovanje Uberovim lobistima taksisti oštro osuđuju i pitaju se kako je moguće da se napretkom smatraju izmjene poput odluke da pružatelji autotaksi usluga ne moraju poznavati područje na kojem djeluju.

“Zakoni se po hitnom postupku donose kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprečavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu. Jedini poremećaj u našem gospodarstvu je da netko krši zakone, a država kršiteljima još prilagodi zakon za nagradu. Premijer Plenković je i sam ustvrdio da je korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj, ali nije našao shodnim sastati se s 2500 taksista koji nakon ovog zakona više neće moći prehranjivati svoje obitelji. Za sastanak s nama nije imala vremena ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, no nije bila prezauzeta primiti Uberove lobiste”, zapitao se Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

“Kako je moguće da predsjednica države na Pantovčaku prima Uberovog direktora Davora Tremca i glasnogovornika tvrtke koja dvije godine krši zakone, Matiju Mesića, a ne primi obrtnike koji ih poštuju?”, dodaje Miletić koji tvrdi da će ministar prometa Oleg Butković će po hitnom postupku do blokade dovesti još tri tisuće obrtnika te omogućiti poplavu needuciranih vozača i zagušenje već ionako ljeti prepunih ulica u obalnim gradovima.

“Ministar je izjavio da su prihvatili, čini mi se, nešto manje od 1400 od 6000 komentara na javnom savjetovanju, samo se nije izjasnio čiji su interes ti komentari zastupali”, komentira Miletić.

Ističe kako Uberovi partneri – vozači i dalje krše važeći Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Uber (Uber B.V. i Uber Croatia d.o.o.) te su odgovorni kao poticatelji i pomagatelji pri počinjenju prekršaja u skladu s čl.24. Prekršajnoga zakona te direktno krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o nedopuštenom oglašavanju, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o radu, Zakon o obveznom mirovinskom osiguranju, Kazneni zakon i Zakon o trgovačkim društvima.

No Miletić poručuje kako ovo nije kraj borbe. “Ovo nije kraj – borba za prava obrtnika, taksista koji poštuju zakone se nastavlja. Izmišljotina je da će se povećati broj radnih mjesta, kad će se uništiti naših 2500. Iscrpit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam preostaju da bismo odgovornima za ovu situaciju pokazali kako nećemo dopustiti da nas nepravdom otjeraju iz naše države, iako su nas doveli pred zid. Javnost ćemo pravovremeno informirati i o mogućnosti prosvjeda”, poručio je Božo Miletić. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni