“Ovo je posljednji antidemokratski čin Vlade u ostavci”

“Ovo je posljednji antidemokratski čin Vlade u ostavci”

Sklapanjem sporazuma CETA-a korporacije će biti u mogućnosti tužiti Hrvatsku procijene li da je suverena odluka predstavnika građana negativno utjecala na poslovanje korporacija. O mogućim posljedicama takvog sporazuma ovih dana svjedočimo u postupku talijanske banke Unicredito protiv RH

Kao posljednja točka na posljednjoj sjednici Vlade RH u ostavci našao se Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) čemu se usprotivila Inicijativa Zaustavimo TTIP čiji su predstavnici danas prosvjedovali na Markovu trgu.

»Oštro se protivimo stavljanju na dnevni red ovog prijedloga bez informiranja građana i sustavne javne rasprave o važnom međunarodnom ugovoru i političkom sporazumu koji će uvelike utjecati na gospodarstvo, pravni sustav i svakodnevni život i zdravlje građana RH. Zaključujemo da se radi o antidemokratskom posljednjem činu tehničke vlade koja time izražava krajnjii prezir prema hrvatskim građanima i njihovim izabranim predstavnicima u Hrvatskom saboru, poručili su aktivisti.

Podsjećaju da prema čl.5. Zakona o primopredaji vlasti, tehnička vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora. Pritom, treba imati na umu da ovo nije tehnička vlada, već vlada koja je u ostavci mjesecima, ili točnije – vlada kojoj je Sabor dao otkaz i koja ovim postupkom pred gotov čin dovodi buduću vladu i novoizabrani Sabor.

O “sveobuhvatnosti” ovog sporazuma dovoljno govori uvođenje paralelnih sudskih instanci (tzv. ICS mehanizma) koje će biti zadužene za rješavanje sporova između država i velikih korporacija i to u obliku arbitražnog suda koji ne primjenjuje pravni poredak niti RH niti EU.

»Sklapanjem sporazuma CETA-a korporacije će biti u mogućnosti tužiti Hrvatsku procijene li da je suverena odluka predstavnika građana negativno utjecala na poslovanje tih korporacija. O mogućim posljedicama takvog sporazuma ovih dana svjedočimo u postupku talijanske banke Unicredito koji je ta banka pokrenula pred arbitražnim sudom u Washingtonu zbog suverene odluke Sabora Republike Hrvatske o rješavanju problema duga u francima koji je mnoge naše građane držao u dužničkom ropstvu«, upozoravaju u Inicijativi.

Navode kako su Javne rasprave o CETI provedene su u velikom broju zemalja članica Europske unije u kojima su se građani, civilno društvo, sindikati, dio političkih stranaka i instance vlasti usprotivili ratifikaciji i usvajanju, ukazavši na štetnost ovog sporazuma po građane Europske unije. U Hrvatskoj pak javna rasprava nije provedena, a Vlada u ostavci ne smije sama i bez javne rasprave donositi tako dalekosežnu odluku na način koji dokida i poništava demokratske stečevine u RH te negira građanima Republike Hrvatske i njihovim predstavnicima sudjelovanje u odlučivanju o nečemu što će uvelike utjecati na život i budućnost građana RH.

»Ovaj sporazum isključivo štiti interese velikih korporacije, a Republika Hrvatska i Europska unija primarno moraju štiti javni interes i vlastite građane«, poručuju iz Inicijativa Zaustavimo TTIP (koju čine organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Centar za demokratizaciju, Klub studenata Fakulteta političkih znanosti i Zelena Istra), Greenpeace te sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni