“Ovdje smo da iskažemo počast ženi koja je dobila otkaz zbog dvije ‘šnite’ pršuta”

“Ovdje smo da iskažemo počast ženi koja je dobila otkaz zbog dvije ‘šnite’ pršuta”

Prosvjednice su ovom akcijom pozvale Vladu da preuzme odgovornost i zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena

Ženska mreža Hrvatske održala je u četvrtak protestnu akciju pod nazivom Blagajnica hoće ići na more! u povodu Međunarodnog dana žena. Povorka oko dvadesetak žena se uputila prema Trgu svetog Marka oko 11:20 sati. Sa spomenute druge lokacije poručile su, kako “žene koje rade u trgovinama, pogotovo blagajnice, potpisuju petogodišnji ugovor o tome da neće otvoreno govoriti u kakvim uvjetima rade”.

“Mi koje nismo blagajnice, došle smo ovdje danas da odamo počast ženi koja je dobila otkaz zbog dvije ‘šnite’ pršuta. Odajemo počast onoj ženi koja je svoju plaću morala potrošiti upravo u onoj trgovini u kojoj radi i svim onim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju i neće progovoriti o tome kako im je na radnom mjestu”, poručile su okupljene.

Podsjetile su kako je nedavno u saboru kazano, “da žene ne smiju cinkati svoje muževe, još više vrijedi pravilo da radnice ne smiju cinkati svoje šefove”. Drže da su ženama čvrsto zatvorena strahom da će ostati bez posla i jedinog izvora prihoda. Pritom su još jednom kazale: “Naša ‘blagajnica’ je oličenje svih onih koje se danas nisu usudile doći. A nisu došle i zato što rade, rade na poslu, u kući, s djecom, rade na crno kako bi mogle opstati i prehraniti svoju djecu”.

Čelnica Nove ljevice Rada Borić u raspravi s predsjednikom Neovisnih za Hrvatsku, Zlatkom Hasanbegovićem

Deset minuta prije podneva, odnosno u 11 i 50 predali su zahtjeve Vladi Republike Hrvatske za zakonodavnu i provedbene mjere nužne za unapređenje stanja radnih prava žena. Smatraju kako su ova su prava kontinuirano kršena i umanjivana, posebno u trgovini i uslužnim djelatnostima, gotovo jedinim preostalim sastavnicama hrvatskog gospodarstva. Smatraju kako je blagajnica simbolička reprezentantica velikog broja žena koje su zaposlene nesigurnim oblicima rada, potplaćene, na razne načine obespravljene i čiji radni položaj posljedično izaziva kršenje prava u svim sferama života.

Blagajnica je reprezentantica desetka tisuća radnica čiji je položaj ugrožen nedopustivim državnim uplitanjem u stvaranje i protežiranje, izuzimanje iz pravnog poretka i potom neučinkovito restrukturiranje privatne korporacije. Zaključuju kako su ovom akcijom pozvale Vladu da preuzme odgovornost i zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena, zaključile su iz Ženske mreže Hrvatske.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni