Ovako izgleda najstarija “živuća” VW Buba

Ovako izgleda najstarija “živuća” VW Buba

Čeh Ondřej Brom može se podičiti vlasništvom najstarije poznate Volkswagenove »Bube« na svijetu. Tehnički, riječ je o modelu KdF Typ 60L iz 1941. godine koji je izvorno darovan slavnom berlinskom skladatelju Paulu Linckeu, dvije godine nakon što je Velika Britanija objavila rat Njemačkoj. Brom je na automobil naišao 1988. godine, kada je vozilo bilo u zapuštenom i vrlo otužnom stanju.

»Bio sam student i primijetio sam ovaj auto pod divovskim stablom, sa slojem gline na pola kotača«, izjavio je za Heritage Parts Center. »Pripadao je bratovom prijatelju«, dodao je.

Trebalo je proći još devet godina prije nego što se Brom domogao automobila, kad je ponuđen na prodaju, ali nije odmah mogao isplatiti traženu cijenu.

Požurio ga se kupiti, ali u novčaniku je imao samo 4.000 čeških kruna, a traženi iznos je bio 60.000. Srećom, vlasnik mu je dao vremena da svrati u banku.

Ovo nije prvi Bromov Volkswagen. U posjedu je već imao četiri Bube, ali još nije bio svjestan povijesnog značaja vozila koje se skrivalo ispod slojeva načete boje.

Nakon preciznog uklanjanja boja, rendgenskih snimki i prskanja vozila s posebnim kemikalijama koje mu je izdala policija, otkriven je i broj podvozja koji se nalazio ispod slojeva hrđe, nabijenih metalnih panela i mrlja. Pod brojem šasije pisalo je: »20«.

Projekt obnove započeo je kod kuće još 2012. godine, a u njega se uključio poljski renovator Jacek Krajewski koji je zaslužan da je automobil restauriran na način kako to i zaslužuje. Auto je rastavljen do posljednjeg šarafa i kompletno obnovljen. Popravljeni su i zamijenjeni svi potrebni dijelovi, pa se ova stara Buba sada može podičiti izvanrednom formom.

Oni kojima se ova Buba sviđa trebaju znati da neće tako skoro ići u prodaju. S vremenom, tko zna? Pitanje je i koja bi u tom slučaju sad bila cijena, ali dobro je znati da ima ljudi kao što je Krajewski, a koji su sposobni ovako starom vozilu vratiti nekadašnji sjaj.

Pripremio: Boris Jagačić