Ovako izgleda najbrži krug Nürburgringa u serijskom automobilu

Ovako izgleda najbrži krug Nürburgringa u serijskom automobilu

(Foto: Mercedes-Benz)

Mercedes-AMG ove je godine izbacio svoj najmoćniji automobil s V8 motorom ikad – GT Black Series. Iako se automobil s 4-litrenim motor s dvostrukim turbopuhalom može legalno voziti prometnicama, okružje u kojem se on najbolje snalazi jest trkalište.

Svoje mogućnosti u praksi pokazao je 17. studenoga 2020. okitivši se titulom najbržeg serijskog automobila u Nürburgringa. Pistu Nürburgring Nordschleife prošao je brže od bilo kojeg serijskog automobila do sad.

Ubrzanjem od od do 100 km/h od 3,2 sekunde i najvećom brzinom od 325 km/h, zahvaljujući 720 konjskih snaga i 800 Nm obrtnog momenta, GT Black Series je od samih početaka osmišljen za pomicanje granica. Uoči postavljanja rekorda, AMG je napravio još nekoliko prilagodbi koje se odnose na aerodinamiku i smanjenje mase…

Kad je sve bilo podešeno prema njegovim željama, vozač Maro Engel odvezao se do čuveno zahtjevnog trkališta i odvezao Sjevernu petlju dugačku 20,5 km za 6:43,616 min. Time je za više od pune sekunde poboljšan rekord od 6:44,97 koji je Lamborghini Aventador SVJ postavio 2018. godine, dok je službeno vrijeme Mercedesa za kompletnu stazu Nürburgring-Nordschleife bilo 6:48.047 min.

»To je bila zaista impresivna vožnja«, rekao je Engel. »S brzinama do gotovo 270 km/h na dijelu staze u Kesselchenu i preko 300 km/h na pravcu Döttinger Höhe, AMG GT Black Series je znatno brži od mog GT3 trkaćeg automobila«.

Kako je to izgledalo može se vidjeti u videu ispod:

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni