Ovako izgleda LaFerrarijeva noćna mora

Ovako izgleda LaFerrarijeva noćna mora

Krajnja brzina nije ono što čini »regeru« posebnom, već način na koji je automobil postiže. Do 420 km/h stiže za smo 20-ak sekundi!

Na salonu automobila održanom u ožujku u New Yorku švedski Koenigsegg pokazao je svoj hibridni superautomobil »regera« koji bi mogao prouzročiti nesanicu konstruktorima zaposlenim kod konkurentskih proizvođača. Zašto? Snažniji je, brži, a ima i napredniji prijenos.

Naime, »la ferrari«, »mclaren P1« i »porsche 918«  donedavno su činili »sveto trojstvo« hibridnih superautomobila čija se cijena kreće na oko milijun dolara. No Koenigsegg ima nešto što bi moglo pomrsiti račune ovom triju, a ugrožava čak i automobile koji su (i više) nego dvostruko skuplji od njih.

Automobil nazvan »regera« (što znači »vladati« na švedskom) debitirao je kao prototip 2015. godine, a sada se Koenigsegg vratio s proizvodnom izvedbom kakva će se pojaviti u salonima.

Poput ostalih modela koji postižu 350 km/h i »regera« je hibrid, ali još puno brži.

Njegova očekivana cijena od 2 milijuna dolara i krajnja brzina koja preamašuje 400 km/h znače da se radi o konkurentu automobilu iz još više klase, kao što je Bugattijev »chiron« koji sa svojih 1500 KS koje izvlači iz 16-cilindarskog motora s četiri turbo punjača i krajnjom brzinom od 420 km/h košta oko 2,6 milijuna dolara.

koenigsegg-regera1

Ispod poklopca »regere« nalazi se 5-litreni V8 s dvije turbine koji raspolaže s 1200 KS, bez potpore dodatnih elektromotora. Poznavatelji znaju da je V8 motor u Koenigseggu već isporučivao i više od 1300 konjskih snaga u prošlosti. No ovdje je krajnja snaga žrtvovana na račun povoljnijeg okretnog momenta, a 1200 KS je i dalje više nego solidna »konjica«.

No tu nije kraj. Stražnje kotače pokreću još i dva elektromotora koja proizvode kombiniranu snagu od 720 KS. Zajedno, kompletan sustav proizvodi nevjerojatnih 1.500 KS (na žalost, snaga od motora s unutarnjim izgaranjem i elektromotora ne može se jednostavno zbrojiti).

A tu je i prijenos. »To je prvi serijski ne-električni automobil bez mjenjača«, rekao je osnivač tvrtke Christian von Koenigsegg za Business Insider. »Ima izravni pogon na stražnje kotače bez tradicionalnog prijenosa«.

U prosjeku, automobili gube oko 15-20 % snage motora u trenutku kada se ona prenosi na cestu. Prema tvrdnjama iz Koenigsegga, izravni pogon taj gubitak smanjuje na pola.

»Regera« je hibrid koji se može puniti na električnu utičnicu s baterijom kapaciteta 4,5 kWh. No ovaj auto neće daleko stići na strujni pogon; domet na struju mu je oko 16 km.

Auto se odlikuje i naprednim regenerativnim kočionim sustavom sličnim onome kakav se koristi na utrkama Formule 1 koje mogu pomoći da automobil napuni svoje baterije u samo nekoliko minuta.

Von Koenigsegg tvrdi da »regera« postiže »stotoku« za manje od 3 sekundi i može postići krajnju brzinu koja je ograničena na 402 km/h. No prema švedskom poduzetniku, krajnja brzina nije ono što čini »regeru« posebnom, već način na koji je automobil postiže. »Do 420 km/h stiže za smo 20-ak sekundi«, kaže. »To je mnogo brže od svega ostalo na što možete naići«, dodaje. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni