“Ovakav GUP ne mogu popraviti nikakvi amandmani!”

“Ovakav GUP ne mogu popraviti nikakvi amandmani!”

Ispred zgrade Gradske skupštine u Ćirilometodskoj 5 jutros je održan prosvjed protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana koji bi, među ostalim, omogućio realizaciju projekta “Zagrebački Manhattan” u Novom Zagrebu te gradnju novih javnih garaža u Donjem gradu, što bi moglo povećati prometne gužve.

Prosvjednici su zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dočekali uz bubnjanje, zviždanje i povike “Lopove, lopove!”, a nosili su transparente na kojima je pisalo: “GUP = sramota”, “Nama smeće, a njima Manhattan – dosta je!”, “GUP – Generalni Urbanistički Promašaj”, “Truje vas i pljačka vaš gradonačelnik”, “Kad je nepravda zakon, pobuna postaje dužnost”, „Zastupnici, koga zastupate?” i dr.

Spomenimo da je gradonačelnik Bandić u Skupštinu došao u pratnji zaštitara.

„Protiv Bandićevog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) su svi – građani, udruge, građanske inicijative, arhitekti i urbanisti. Do sada to nije bilo jasno samo HDZ-u te Bandićevim zastupnicima i žetončićima. Njima smo u subotu na prosvjedu s preko 20.000 ljudi poslali glasnu poruku za koju se nadamo da su je čuli“, poručili su predstavnici udruga koje su organizirale prosvjed – Bernard Ivčić (Zelena akcija), Iva Marčetić (Pravo na grad) i Paula Došen (udruga Siget).

Ističu da je HDZ do sada u čvrstoj koaliciji s Bandićem i kontinuirano podržava sve njegove prijedloge te je time suodgovoran za svu štetu koju zbog takvih odluka trpe građani Zagreba. „Građani Zagreba ne žele biti taoci Milana Bandića i HDZ-a i žrtve njihove trule koalicije. Podnošenjem amandmana HDZ je kukavički nastavio igrati Bandićevu igru i time pokazao da nikada neće staviti interese građana ispred vlastitog politikanstva”, dodaju.

Ustvrdili su i kako se ovaj GUP ne može popraviti nikakvim amandmanima te kako bi svaki takav pokušaj bio obično odugovlačenje i kukavičluk onih zastupnika koji se boje suprotstaviti Bandiću. Tvrde kako je Zagrebu potreban sasvim novi GUP, izrađen na istinski participativan način, koji odgovara na stvarne potrebe građana i građanki, poput rješavanja problema gospodarenja otpadom i prometnih problema. Također, ističu da novi GUP mora odgovarati na goruća pitanja poput prilagodbe na klimatske promjene, određivanja zona za izgradnju javnih stanova i imati razrađenu viziju razvoja grada u interesu svih njegovih stanovnika.

Nasuprot tome, naglašavaju, ovaj GUP sadrži prenamjene zemljišta za Bandićev Manhattan, što uključuje uništenje Velesajma i Hipodroma te veliku gradnju na zelenoj površini uz Savu. Dodatno, podrazumijeva povećanje količine izgradnje u Donjogradskim blokovima, gradnju novih javnih garaža u najužem gradskom središtu i stvaranje dodatnih prometnih gužvi. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni