Otvorila se Pandorina kutija

Otvorila se Pandorina kutija

(Ceremonija otvorenja plinovoda Sjeverni tok, 8. studenoga 2011. (Izvor: www.kremlin.ru / CC BY 4.0, Wikimedia Commons)

Bez obzira tko je oštetio rusko – njemački plinovod, ne isključujem da bi moglo doći do onoga – što možeš ti, mogu ja još i bolje. Ako si ti mogao meni mogao bih i ja tebi

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Starost je učinila da svi oni izgledaju krotko kao ovce, ali među njima je isto toliko kurvinih sinova kao i drugdje, ili čak i više. Jer ovo su oni koji su potrajali i pokopali ostale. (Carlos Ruiz Zafón)

Viktor Simončič

Otvorila se Pandorina kutija. Rat u Ukrajini nije samo rat. Rat u Ukrajini je više od rata. Rat u Ukrajini postaje rat bez granica. Nisam vjerovao da će netko, a taj netko mora da je tehnički i te kako razvijen, dizanjem u zrak, onesposobiti plinovod Sjeverni tok u Baltičkom moru.

To nije moglo biti izvedeno ronjenjem na dah, s maskom i perajama. To je učinio netko tko raspolaže tehnikom na razini one iz Ratova zvijezda. Čudi me, da se netko odlučio za tako složenu diverziju, kada tijekom rata nije uništen niti jedan metar nadzemnih plinovoda i naftovoda koji idu preko ratom zahvaćenog područja, a to se moglo učiniti na jednostavniji način. Da se možda ne radi o nekoj poruci, kako smo u stanju i to? O kakvoj se vrsti Playstationa ovdje radi?

Brine me, jer u našem svijetu joystick nema samo jedna strana. Joysticke ima njih nekoliko. A plinovod Sjeverni tok nije jedini podvodni plinovod. Postoje širom svijeta i drugi podmorski naftovodi, dalekovodi, električni i optički kablovi. Postoje i nadzemni plinovodi, naftovodi, dalekovodi, optički kablovi. I kao da počinje nova igra destrukcije.

Uništavanje plinovoda

Bez obzira tko je oštetio rusko – njemački plinovod, ne isključujem da bi moglo doći do onoga – što možeš ti, mogu ja još i bolje. Ako si ti mogao meni mogao bih i ja tebi. Ne vjerujem da su baš Rusi sami sebi raznijeli plinovod. Ako jesu, možda to zbog nekog razloga padne na pamet Norvežanima ili Poljacima, koji su skoro na isti dan, kada je onesposobljen Sjeverni tok, pustili u pogon Baltički plinovod, pa raznesu i oni svoj plinovod.

Tko zna, i tko zna zbog čega bi ludilo uništenja i pravljenja planetarne štete drugome moglo početi. Ako je za dizanje u zrak podmorskoga plinovoda bila potrebna opreme iz Ratova zvijezda, za prekidanje kabla njemačkih željeznica, kada je nedavno na tri sata stao željeznički promet u dijelu Njemačke, dovoljne su samo malo veća kliješta za metal. Dogodilo se ono što se još nije događalo. Hoće li stati ili su se joystikači razigrali? Da ih nije krenulo?

Nedavno su Amerikanci preko joysticka pokazali da mogu promijeniti smjer kretanja velike gromade kamene – asteroida. Svijet je, s razlogom, slavio taj novi uspjeh tehničkog dostignuća naše civilizacije. Nama Zemljanima ni iz svemira ne mogu ništa. Ali možemo sami sebi. Kada god zaželimo i kada god nekome zbog još malo šušura padne na pamet.

Kina radi na jačanju armije

Nakon izjave američkog predsjednika, baš u oči Kongresa kineske komunističke partije, kako SAD-u nije glavni neprijatelj Rusija nego Kina, kineski je predsjednik izjavio kako je glavni cilj razvoja Kine stvaranje svjetski jake armije. Do sada samo imali dvije armije od koje svaka može stanovnike one druge višestruko izbrisati sa Zemlje. Sad nastaje i treća sila, koja će također moći one druge višestruko izbrisati sa Zemlje.

Vladimir Putin i Xi Jinping (Izvor: www.kremlin.ru / CC BY 4.0, Wikimedia Commons)

Naravno, uz SAD smo i svi mi koji smo spremni braniti, i koji to i činimo, naše vrijednosti po cijelom svijetu. Uglavnom na štetu onih kojima tako altruistički želimo nametnuti ono što mi mislimo da je dobro za njih. A oni kojima mi dajemo poklone demokracije nisu na našoj civilizacijskoj razini, pa naše poklone odbijaju. Mi to najčešće ne razumijemo, pa im vrijednosti pokušavamo nametnuti preko joysticka.

A kako joystick još nije savršen, često od nametanja naših vrijednosti drugoj strani ostane neka vrsta pustoši i dodatna kazna u obliku sankcija. Pa kada niste htjeli milom, tko vam je kriv, valjda ćete htjeti silom. A neki to ne žele već pusta desetljeća (Kuba, Afganistan,…).

Život dostojan čovjeka

Mi, koji imamo (naj)jači joystick ne razumijemo one druge, koji često ni ne znaju što je joystick. Ne razumijem to ni sam, iako živim pod zaštitom trenutno najjačeg joysticka (NATO). Nisam sretan zbog toga što sam jako zaštićen. Meni ta zaštita ne znači baš ništa. Možda sam zaštićen da me neki drugi joystick ne može ubiti 5 puta, ali me može sigurno barem dva-tri puta. To što mi možemo na njegovih 5 njega uništiti 10 puta mene ne čini sretnijim.

Sada kada svoje joysticke usavrše i treća, pa četvrta, pa Bog zna koja sila, svaki svakoga će moći temeljito uništiti bezbroj puta. Naravno, svaka strana će to htjeti berem jednom više od one druge strane. Jesu li zbog toga sretni oni tamo na vrhu, koji se hvale snagom joysticka? Ja nisam i neću biti. Ja sam duboko razočaran, da smo se odlučili svoj racio koristiti za destrukciju, umjesto za ostvarivanje čovjeku dostojnog života (https://zg-magazin.com.hr/nocnu-moru-rjesava-5-kuna-za-dacku-uzinu/).

Čovjeka dostojan život nije samo napuniti kolica u nekom dućanu. To je puno, puno više, a toga više, mi znamo sve manje. Velika prekretnica u civilizaciji je bila pobjeda nad fašizmom. Na njemačkoj TV sam pokupio podatak (izjava nekog savjetnika Svjetske banke) kako je 90 % rođenih iza 1940. u svom životu doživjelo napredak. Valjda nakon trošenja novca na joysticke, od onih koji su rođeni iza 1980. priliku za napredak ima samo svaki drugi ili svaki treći, a 40 % najsiromašnijih od 2017. godine neće dostići blagostanje generacije ispred.

Ratovi u udaljenim zemljama kao reality show

Oni koji nisu znali iskoristiti pad Berlinskoga zida kako bi osigurali barem u Europi život bez rata, jer ratovi po Azijama i Afrikama su samo dio skoro pa obaveznog „realitija“ i neke druge Playstation varijante, ne vide stradanja, pa i dalje uživaju u davanju novca za joystick, a ne za dječji obrok u školi.

Znam, opasno je željeti biti mirotvorac. Biti netko tko je jednako protiv trošenja racija za razvoj vlastitog, kao i neprijateljskog joysticka, zbog kojeg i unapređujemo vlastiti joystick. Protivnik sam svih zala, naročito onoga kojeg mi činimo i nisam spreman da vlastito zlo umanjujem zlom drugoga. I svaki puta kada vidim stare ljude, koji zbog godina ne mogu (i ne smiju) više obavljati nijedan civilni posao, kako se hvale još boljim joystickom, pitam se, spadam li u istu vrstu kao i oni.

Iako i sam imam podosta godina, spadam duhom u generaciju mladih, koji niti ne znaju što im spremaju njihovi djedovi i pradjedovi. Jedino se razlikujem od mladih, jer naslućujem, pa me to i zbog mladih i brine, što nam oni tamo, u staračkoj dosadi spremaju. Iako možda izgledaju nezainteresirano, možda mladi mogu odlučiti da se starijima, oduzmu joystici, i da se donese odluka da se joystici smiju iskoristiti samo za igrice.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni