Otvoreno “Savjetovalište za dojenje”

Otvoreno “Savjetovalište za dojenje”

Javna manifestacija »Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu« obilježit će se nizom aktivnosti: grupno dojenje na Zrinjevcu okupit će dojilje koje će dojeći na otvorenom poslati poruku o tome kako bi dojenje u javnosti trebalo biti prihvaćeno i normalno

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum u utorak je u ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića otvorila »Savjetovalište za dojenje« koje je smješteno u Domu zdravlja Zagreb-Istok, na adresi Grižanska 4. Riječ je o projektu koji je Gradski ured za zdravstvo pokrenuo iz obveze koja proizlazi iz Programa promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.-2017., a koji je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u veljači 2015. Program definira aktivnosti povećanja broja dostupnih savjetovališta za djecu i majke.

»Do konca 2015. planiramo otvoriti ukupno dva savjetovališta u istočnom dijelu grada, a sredstva za navedenu aktivnost osigurana su u Proračunu Grada Zgareba za 2015., te u okviru vlastitih sredstava Doma zdravlja Zagreb-Istok«, istaknula je pročelnica Šitum i dodala kako će se kroz projekt ostvarivanja savjetovališta osigurati potpora kako trudnicama, tako i majkama nakon poroda kroz savjetovanje, grupe za potporu dojenju i trudničke tečajeve.

Nacionalni tjedan dojenja

Ona je najavila je i događanja kojima će Grad Zagreb obilježiti Nacionalni tjedan dojenja. Grad Zagreb je tako pokrenuo niz aktivnosti u okviru kampanje Dojenje je zakon. Kampanja se provodi u suradnji Večernjeg lista, Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja (HUGPD), udruge Roda te Savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić. Cilj kampanje je promovirati i osvijestiti važnost dojenja kao i činjenicu da se majke ne moraju skrivati dok doje svoje dijete. Ambasadorica kampanje je voditeljica Anja Alavanja Romac. Javna manifestacija Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu obilježit će se nizom aktivnosti: grupno dojenje na Zrinjevcu okupit će dojilje koje će dojeći na otvorenom poslati poruku o tome kako bi dojenje u javnosti trebalo biti prihvaćeno i normalno.

Na javnom dojenju okupit će se i one majke koje doje na javnim mjestima, ali i one koje to ne čine jer im treba podrška zajednice. U ponedjeljak 5. listopada u Rodinu gnijezdu, Čanićeva 14 u Zagrebu mame mogu doći po savjet o dojenju od 14 do 18 sati. Potrebna je prethodna najava zbog rezervacije termina na 01 61 77 500. Rodine savjetnice u sklopu savjetovališta pružaju podršku dojiljama kojima je i takva podrška potrebna.

U kinu Europa 6. listopada u 19 sati bit će prikazan dokumentarno edukativni film udruge Roda Mliječna staza – svaka majka ima priču. Dokumentarna filmska priča o dojenju u Americi, u mnogočemu je bliska većini žena diljem svijeta koje imaju iskustvo dojenja i majčinstva.

U tjednu dojenja su otvoreni i Mliječni barovi, odnosno Breastfeeding cafe-i. Ove godine Mliječni barovi bit će organizirani u Zagrebu na 5 različitih lokacija:

• petak, 2.10.2015. 10-12 sati, Impact HUB, Vlaška ulica 70 E

• nedjelja, 4.10.2015. 10-12 sati, Kim´s Coffee, Petrova 21

• ponedjeljak, 5.10.2015., 18-20 sati, Linea, Julija Knifera 4

• ponedjeljak, 5.10.2015., 17.30-19.30 sati, Le cinema caffe, Radnička cesta 37B

• utorak, 6.10.2015., 10-12 sati, Playlife, Bolnička cesta 49A

• srijeda, 7.10.2015., 10-12 sati, City ranch, Savska Opatovina bb

Podrška majkama

Ambasadorica kampanje Dojenje je zakon Anja Alavanja Romac ukazala je na predrasude sa kojima se susreće, a vezano uz dojenje u javnosti. Smatra da je ova kampanja iznimno važna u smislu podrške majkama, jer zdravlje djece treba svima biti na prvom mjestu. Dragica Jesih v. d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Istok istaknula je da će savjetovalište omogućiti bolju i lakšu dostupnosti majkama koje trebaju pomoć i podršku vezanu uz dojenje, prehranu i njegu dojenčadi i male djece, a koju će im pružati profesionalci – patronažne sestre. U okviru trenutnih potreba u istočnom dijelu grada Zagreba (Dubrava-Sesvete) ovaj Projekt svakako će unaprijediti dostupnost zdravstvene usluge i skrbi na navedenom području.

Usluge savjetovališnog rada odvijati će se na dvije lokacije i to na lokaciji Grižanska 4, a do konca ove godine planira se otvoriti savjetovalište i na lokaciji Ninska 16 istaknula je gđa. Jesih.

Za potrebe rada savjetovališta za dojenje otvoren je i zaseban telefon: 01/2960 456 te e-mail: savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr

Raspored događanja u sklopui akcije Dojenje je zakon možete pogledati ovdje. (zagreb.hr /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni