Otvorenje poučne staze Kruškovac- brdo Zir – Kruškovac

Otvorenje poučne staze Kruškovac- brdo Zir – Kruškovac

Želja autora bila je i da projektom doprinesu razvoju lokalne zajednice kroz veću posjećenost tog dijela Like te da sadašnjim stanovnicima sela, ali i vlasnicima zapuštenih imanja, omoguće pozitivniji pogled na daljnji razvoj sela i cijele te regije

Udruga ZIR – zajednica i razvoj je u skladu s preporukama Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine, u kojima se kao najvažnija karakteristika održivog turizma ističe „optimalna upotreba resursa iz okoliša“ razradila je projekt „Poučna staza ličkog krajolika i baštine (Kruškovac- brdo Zir – Kruškovac)“. U subotu 11. lipnja u 12 sati održat će se svečano otvorenje „Poučne staze ličkog krajolika i baštine Kruškovac- Zir – Kruškovac“.

Projektna aktivnost odvijala se kroz uređenje ekološko-edukativne staze kroz selo Kruškovac, postavljanje putokaza i edukativnih panoa koji sadrže podatke o tipičnim staništima i značajkama bioraznolikosti ovog dijela ličkog krajolika, a koji su na nacionalnoj razini i u okviru Europske zajednice prepoznati kao područje od značajne vrijednosti (NATURA 2000 područje) koje treba očuvati. Projektom se također željela i potaknuti međusobna suradnja unutar lokalne zajednice te organiziranjem volonterskih akcija uključiti veći broj građana.

S druge strane, želja autora bila je i da projektom doprinesu razvoju lokalne zajednice kroz veću posjećenost tog dijela Like te da sadašnjim stanovnicima sela, ali i vlasnicima zapuštenih imanja, omoguće pozitivniji pogled na daljnji razvoj sela i cijele te regije.

Prva edukativna tematska staza u Ličkom polju

Između ostalog, predloženi projekt predstavlja prvu takvu cjelovitu edukativnu tematsku stazu u Ličkom polju čiji sadržaj je pomno odabran da prezentira i istakne bitne osobitosti i vrijednosti zavičajne prirode. Poučna staza će popularizirati prirodne znanosti, promovirati ekološki način života i brigu o zaštiti okoliša te približiti tradicionalni lički način života kroz pravo značenje sintagme „život u skladu s prirodom“.

Nadamo se da će i grad Gospić i ostala mjesta diljem Like time proširiti svoju turističku ponudu.

putkoazi_poucna_staza_kruskovacProjekt će potaknuti međusobnu suradnju svih udruga okrenutih ciljevima revitalizacije ruralnih područja na području Like, kao i lokalnih zajednica i volontera iz raznih krajeva HR i EU te ojačati svijest građana o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti, ali i hrvatske baštine na području ovog specifičnog dijela Like.

Poučna staza je namijenjena široj populaciji, planinarima, školskoj djeci, turistima i drugim zainteresiranim osobama, a zbog svoje jednostavnosti biti će prilagođena svima, od najmlađeg uzrasta do osoba treće životne dobi.

Dobrobit koju takva staza kreira uključuje upoznavanje sa zakonima prirode na način izravnog iskustva, promoviranje ekološkog načina života i brige o zaštiti okoliša, rekreaciju i uživanje ali i podsjećanje na zaboravljena prirodna i kulturološka obilježja te regije.

Projekt je u suradnji stručnjaka s područja prirodnih i društvenih znanosti realiziran sredstvima Zaklade Adris uz potporu LAG LIKA.

Zaklada Adris podupiranjem ovog projekta dala je veliku podršku regiji kojoj je i dalje nužan jaki poticaj za razvoj, naročito u njezinom ruralnom dijelu. Selo Kruškovac i okolica imaju izvrstan potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede i samoodrživih gospodarstva općenito a privlačenjem posjetitelja kroz ovakve projekte povećavaju se šanse da se potakne privremeno ili stalno nastanjivanje u tom kraju. To naravno znači i određeni gospodarski rast za regiju ali i jačanje kulturne raznolikosti.

Upravo su i to smjernice rada i zalaganja udruge Zir, svih njezinih članova i simpatizera, koji se nadaju da će u tome uspjeti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni