Otvoreni Dani frankofonije u Hrvatskoj

Otvoreni Dani frankofonije u Hrvatskoj

U zagrebačkom klubu Sax sinoć je održan koncert kanadskih umjetnika kojim su svečano otvoreni Dani frankofonije koje organizira Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj.

Brojnu su publiku svojim nastupom oduševili zvijezda u usponu akadijskog novog vala, mladi pjevač i tekstopisac Pierre Guitard i klasični country pjevač Jason LeBlanc, umjetničkog imena Menoncle Jason, čije su pjesme inspirirane retro-country i outlaw western zvukovima. Na pozornici je s rock bendom gitaru zasvirao i kanadski veleposlanik u RH Daniel Maksymiuk.

Uoči koncerta uzvanike su pozdravili predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk.

Veleposlanik Maksymiuk je istaknuo da je francuski jezik jako važan u Kanadi koja je službeno dvojezična zemlja. Dodao je kako Kanada drži do svih manjinskih jezika i ljudskih prava te je jedna od osnivačica frankofonije u svijetu.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo što se godinama u Hrvatskoj obilježavaju Dani frankofonije, ponegdje u svijetu se održava Tjedan frankofonije, a u Hrvatskoj i Mjesec frankofonije u ožujku. Spomenuo je da je Hrvatska članica promatrač u Međunarodnoj organizaciji frankofonije od 2004. godine.

„Frankofonija je za Hrvatsku jako važna. Kroz članstvo u organizaciji ne samo da nam se pruža prilika približiti se frankofonskoj kulturi i francuskom jeziku, nego i promičemo kulturnu raznolikosti i posebnost“, rekao je Zvonimir Frka-Petešić.

„Jako je dobro što je u proteklih nekoliko godina zamijećeno jačanje interesa za učenje francuskog jezika u hrvatskoj državnoj službi i diplomaciji. To daje veću dimenziju našim diplomatima koji uz obvezni engleski jezik moraju znati nekoliko drugih jezika“, istaknuo je Frka-Petešić. Dodao je da je francuski jezik drugi radni jezik Europske unije koji će nakon Brexita biti još važniji u njezinom funkcioniranju.

Mladi umjetnik Pierre Guitard je izrazio veliko zadovoljstvo što se svojom glazbom predstavlja zagrebačkoj publici.

„Večerašnji koncert na otvorenju Dani Frankofonije je za mene jedno veliko iskustvo. Svugdje u svijetu promoviram francuski jezik, što me čini sretnim“, rekao je za ZG-magazin Guitard.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni