Otvoreni dan IRB-a: Bez znanosti i tehnologije nema razvoja gospodarstva

Otvoreni dan IRB-a: Bez znanosti i tehnologije nema razvoja gospodarstva

Roditelji i djeca na 14 punktova uživali su u interaktivnim radionicama, gdje su znanstvenici izvodili razne pokuse te miješanjem znanosti i zabave dočarali čime se bave kao fizičari, kemičari i biolozi

Ivana Vranješ

U organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB) u subotu je petnaestu godinu zaredom održana manifestacija Otvoreni dan, kojom se želi popularizirati znanost i istaknuti njezinu važnost.

Svečanom otvaranju manifestacije nazočili su učenici, pobjednici prirodoslovnih olimpijada, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, predstavnici Grada Zagreba te predstavnici partnerskih tvrtki i udruga.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. David Matthew Smith je istaknuo da je Otvoreni dan najvažnija i najpoznatija popularno-znanstvena manifestacija u sklopu Instituta koji otvara svoja vrata široj javnosti te je manifestaciju dosad posjetilo oko 35 tisuća ljudi.

„Program manifestacije je usmjeren na učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Pokušavamo im pomoći u donošenju važnih odluka pri izboru budućih studija i zanimanja. Želimo mlade usmjeriti na prirodne i druge znanosti, ali da odluku donesu s najvećim stupnjem informiranosti“, rekao je Smith. Dodao je da Institut provodi više od 300 aktivnosti, a jedna od ključnih zadaća je i popularizacija znanosti.

„Jačanjem naše djelatnosti u području popularizacije znanosti želimo ukazati da nema razvoja gospodarstva, kompetitivnosti na svjetskom tržištu bez znanosti i tehnologije”, poručio je Smith.

Velika potražnja z aznanstvenicima

Otvarajući manifestaciju ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je istaknula da popularizacija znanosti ima izuzetno veliki značaj, što ponekad zanemarujemo.

„Zbog toga je važno je popularizirati znanost među učenicima i studentima jer u Hrvatskoj i svijetu je velika potražnja za znanstvenicima te općenito za profesionalcima, posebno u STEM području, ali danas je STEM područje daleko veće, ne obuhvaća samo prirodne i tehničke znanosti, nego i elemente društvene znanosti – humanističke znanosti, kreativne industrije“, ustvrdila je ministrica Divjak.

Spomenula je da je ove godine dosad najviše izdvojeno za znanost u državnom proračunu, a koriste se i europski fondovi, ali to nije dovoljno. Naglasila je kako potrebno javnosti prezentirati važnost znanosti, jer ta činjenica omogućava veće izdvajanja za znanost i iz državnog proračuna, ali izdvajanja trebaju biti i iz gospodarstva, odnosno industrije kako bi bio bolji učinak za gospodarski razvoj.

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupire popularizaciju znanosti preko posebnih projekata za popularizaciju. Prošle godine smo dodijelili rekordna sredstva, financirali smo 62 projekta,a prošli tjedan smo raspisali natječaj za novi ciklus projekata popularizacije znanostii“, poručila je ministrica Divjak.

Interaktivne radionice za posjetitelje

Nakon svečanog otvorenja ministrica se pridružila brojnim posjetiteljima manifestacije na proslavi rođendana Ruđera Boškovića kojeg je odlično utjelovio fizičar Saša Ceci.

Ovogodišnji Otvoreni dan IRB-a održan je pod sloganom „ODI! Zaviri u budućnost“, a posjetitelji svih uzrasta imali su priliku vidjeti što znanost donosi u budućnosti.

Roditelji i djeca na 14 punktova uživali su u interaktivnim radionicama, gdje su znanstvenici izvodili razne pokuse te miješanjem znanosti i zabave dočarali čime se bave kao fizičari, kemičari i biolozi. Velika je gužva vladala u velikom šatoru, gdje su se u laboratoriju kemičara budućnosti miješale kemikalije, soli, tekućine, plinovi, otopine, boje.

„Ova manifestacija je zanimljiva i jako mi se sviđa, jer se može vidjeti kako nešto nastaje”, rekao je 12-godišnji Jakov kojeg su oduševili kemijski pokusi kao i njegovog 8-godišnjeg brata Lovru.

Osim radionica su održana zanimljiva predavanja iz kemije, fizike i biologije za odrasle i djecu, a ove godine je organiziran i EU kutak, gdje su posjetitelji mogli saznati o programima Europske unije i upoznati se s projektima IRB-a financiranima iz europskih fondova.

Prilika za učenje

Jedna od posjetiteljica manifestacije je bila i Mirna Reljić, studentica molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

„Iskoristila sam ovu priliku da pogledam Institut i skupim neke detalje. Bila sam na radionici za gensku terapiju-pogled u budućnost i dosta mi se razjasnilo to područje, a s obzirom da sam tek prva godina to još nismo detaljno učili. Mislim da će ova manifestacija pridonijeti mom obrazovanju i da ću lakše odlučiti u kojem smjeru želim ići“, rekla za ZG-magazin studentica Mirna.

Kroz razne radionice vrijedna nova znanja skupili su i učenici Osnovne škole Sesvete.

„Išli smo na radionicu o moru, o DNA, o elektronskom mikroskopu. Bilo je vrlo poučno. Najviše mi se svidjela radionica o DNA, jer smo DNA mogli vidjeti golim okom. Zanimljiva mi je znanost i htjela bih jednog dana biti kemičarka”, izjavila je Ena, učenica 7. razreda OŠ Sesvete.

Svoju budućnost u znanosti vidi i Antonio Magnabosco, učenik 4. razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

„Već sam dva puta osvojio broncu u kemiji na olimpijadi metropola u Moskvi. Prvu broncu sam osvojio prije dvije godine, a ponovno sam je osvojio prošle godine. To je velika potvrda da imam dovoljno znanja. Kemija me zanima i želim upisati studij kemije na PMF-u. Mislim da kemija kao znanost ima svoju budućnost”, rekao je za ZG-magazin budući kemičar.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni