Otvoreni 12. Dani zagrebačkih trešanja

Otvoreni 12. Dani zagrebačkih trešanja

Dvanaesta po redu manifestacija Dani zagrebačkih trešanja, kojom se želi promovirati uzgoj trešanja u Zagrebu i okolici, otvorena je danas na Trgu kralja Tomislava.

»Grad Zagreb već dugi niz godina izdvaja sredstava za potpore našim poljoprivrednicima, a jedan od načina na koji im pomažemo su upravo ovakve manifestacije«, istaknuo je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk. Proizvođačima je poželio što bolju prodaju te pozvao sugrađane da svojom kupnjom podrže domaći proizvod.

Rane sorte dozrijevaju potkraj svibnja, dok sezona svoj vrhunac doživljava tijekom lipnja. Zagrebačka trešnja je registrirani poljoprivredni brend, a beraču za 80 kilograma trešanja treba osam sati.

»To nije lagan zadatak budući da se radi o sitnom plodu, koji voli sunčana mjesta i podložan je naglim klimatskim promjenama«, istaknuo je predsjednik Udruge Zlatan Kljaković Gašpić te dodao da se u Zagrebu godišnje pojede 600 tona trešanja.

Štandovi na brojnim gradskim punktovima bit će otvoreni za građane i turiste sve do 30. lipnja. (zg-mag)

Komentiraj

*