Otvoreni 11. Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu

Otvoreni 11. Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu

Ovogodišnji Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu koji traju do 27. studenoga posjetiteljima nude raznovrstan program

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine sinoć je u kinu Europa jedanaesti put zaredom svečamo otvorena manifestacija „Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu“.

Na svečanosti je održana projekcija igranog filma redateljice Aide Begić Never leave me, ovogodišnji bosansko-hercegovački kandidat za Oscara.

Manifestaciju pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, a ove godine po prvi puta u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Srpskim demokratskim forumom.

U prigodnom govoru veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj je rekla kako ova manifestacija na poseban način približiti povijesne i kulturne vrijednosti i bogatstva Bosne i Hercegovine.

Naglasila je da su pred Bosnom i Hercegovinom i cijelim ovim prostorom mnogobrojni izazovi, ali je uvjerena da svi zajedno mudrošću, radom, tolerancijom, uvažavanjem, međusobnim povjerenjem možemo graditi sretniju, bolju, prosperitetniju Bosnu i Hercegovinu i dovesti je u zajednicu najnaprednijih europskih zemalja, Europsku uniju.

„Čestitam mojim zemljacima i zemljakinjama Dan državnosti Bosne i Hercegovine jer sam hrvatski sin Bosne i Hercegovine i prijatelj sam sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, ali ne na riječima, nego dijelima“, istaknuo je gradonačelinik Milan Bandić. Dodao je kako je njegova jedina želja da Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Zenica i drugi gradovi žive multikulturalnost, multietičnost, multikonfesionalnost u sigurnoj i otvorenoj Bosni i Hercegovini kao što je u Zagrebu i Hrvatskoj.

„Ovom manifestacijom obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali želja nam je i pokazati bogatstvo kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine i njezinih građana. U Hrvatskoj je rođena već druga, treća generacija, ali se veze s Bosom i Hercegovinom i dalje održavaju. Obilježavamo vjerske i državne blagdane, uveli smo i bosanski jezik kao izborni u osnovne i srednje škole . Ove godine smo odredili i nacionalnu zastavu, obilježje Bošnjaka u Hrvatskoj, imamo i suradnju sa sličnim organizacijama u regiji. Za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na trenutnu situaciju bitno je nekakvo zajedništvo. Stoga smo po prvi puta manifestaciju organizirali s Hrvatskim društvom Napredak i Srpskim demokratskim forumom, tako da sva tri naroda obilježavaju Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji su i konstitutivni narodi u toj zemlji“, rekao je za ZG-magazin Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

 Uz brojne uzvanike svečanosti je nazočila i pjevačica, kraljica sevdaha Hanka Paldum koja je istaknula kako joj je iznimna čast sudjelovati na Danima bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu.

„Mislim da je svakom čast sudjelovati na ovakvoj jednoj manifestaciji kojom se obilježava dan države. To je ono što sa sobom nosi jednu patriotsku ljubav prema svom ognjištu, prema svemu što je naše”, rekla je za ZG-magazin Hanka Paldum. Osvrnula se i na nastupe u Hrvatskoj te je naglasila da Zagreb i Hrvatsku doživljava kao nešto svoje.

„Rasla sam, stvarala karijeru, živjela u vremenu kad se nije znalo tko je tko i odakle je tko jer smo svi na neki način bili jednaki. Bili smo narod koji je pripadao jednom podneblju s malim različitostima u običajima, kulturi, dijalektu, ali smo se jako dobro prepoznavali, razumjeli i osjećali jedni druge“, dodala je Paldum.

Ovogodišnji Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu koji traju do 27. studenoga posjetiteljima nude raznovrstan program. Tako će se u ponedjeljak 26. studenoga u kinu Europa u 18 sati održati promocija knjige Hadžibeg autora Kemala Čopre, a u 20 sati projekcija dokumentarnog filma U potrazi za domom, redatelja Harija Šečića. U utorak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert Sevdah s vama na kojem nastupaju Hanka Paldum, Halid Bešlić, Amel Čurić, ženski zbor iz Zagreba Bulbuli i harmonikaški ansambl iz Zenice Anantango.

Ivana Vranješ