Otvorene 11. Olimpijske igre, otkriven kisik, oformljena Vlada demokratskog jedinstva

Otvorene 11. Olimpijske igre, otkriven kisik, oformljena Vlada demokratskog jedinstva

Iako je Njemačka prva, osvojivši ukupno najviše medalja (89), stvarna zvijezda Igara je američki atletičar Jesse Owens, koji je osvojio čak četiri zlatne medalje te poljuljao arijevski nacističku oholost

Dogodilo se na današnji dan, 1. kolovoza

1628. – Hrvatski renesansni pjesnik Juraj Baraković umro je na današnji dan u Rimu (Plemići kraj Zadra, 1548 – Rim, 1. 8. 1628). Osnovnu naobrazbu stekao u Zadru, a više školovanje, vjerojatno teologiju, završio negdje u Italiji. Dvadesetak je godina bio župnik u Novigradu, odakle je 1603. iz nepoznatih razloga protjeran u Šibenik i lišen crkvenih činova. Triput je hodočastio u Rim. Najpoznatije mu je djelo Vila Slovinka, veliki spjev u 13 pjevanja, Jarula urešena cvitjem od šest vikov svita te Draga, rapska pastirica.

Pripisuju mu se i pohvalnica Čestitomu Zadru gradu, životopisi Cicerona na talijanskom i sv. Jeronima na hrvatskom jeziku, gramatika hrvatskoga (»ilirskog«) jezika, navodno objavljena 1614., te povijest »naroda dalmatinskoga i hrvatskog« koju je tiskao njegov nećak Marko. Jarula je zapravo Biblija u stihu (dvanaesterci, jedanaesterci i osmerci), razdijeljena prema vremenskoj shemi iz prvih stoljeća kršćanstva u »šest vikov«.

U nedovršenom spjevu Draga, rapska pastirica (osmerci i dvanaesterci) opjevao je znamenitosti i ljepote otoka i grada Raba te ljubav Kalifrontea prema Dragi, lijepoj kćeri pastira Rabata, koja završava ovidijevskom pretvorbom djevojke u kamen. Središnje mjesto u Barakovićevu opusu zauzima Vila Slovinka, spjev s više od 9300 stihova, nadahnut idejama slavenskog zajedništva i brigom za ugroženu hrvatsku baštinu.

1937. – Osnivački kongres KPH: Nakon povratka Josipa Broza Tita iz emigracije počinje rad na stvaranju Komunističke partije Hrvatske. Tada počinje priprema osnivačkoga kongresa KPH, koji je održan u noći između 1. i 2. kolovoza 1937. u Anindolu kraj Samobora. Tamo se okupilo između 16 i 19 izaslanika koji su predstavljali partijske organizacije iz šireg područja Osijeka, Splita, Siska, Sušaka, Varaždina i Zagreba. 

Josip Broz istaknuo je da se KPJ zauzimao ne samo za radnička prava nego i za nacionalnu slobodu. Na kongresu je izabran i Centralni komitet, a u njega je ušlo 12 članova. Iako je na samom početku službeni naziv stranke bio Komunistička stranka Hrvatske, naziv je ubrzo promijenjen u Komunističku partiju Hrvatske.

1991. – Vlada demokratskog jedinstva: U ljeto 1991. Hrvatska se nalazila u teškoj situaciji. Još nije bila međunarodno priznata iako je bila donijela Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, a u tzv. Krajini izbili su nemiri pobunjenih Srba i počeo je rat. U tako složenom stanju HDZ je odlučio podijeliti odgovornost s oporbenim strankama pa je većina parlamentarnih stranaka, osim HSP-a, osnovala Vladu demokratskog jedinstva s Franjom Gregurićem na čelu.

Ta je vlada upravljala zemljom u ratnim uvjetima, ali se već u veljači počela raspadati. Najprije ju je napustio Dražen Budiša, HSLS-ov predsjednik, protestirajući što je Vlada ponudila autonomiju krajinskim Srbima, a zauzvrat je tražila njihovo priznavanje hrvatskog suvereniteta. Budišinu odluku slijedili su i predstavnici drugih stranaka, osim HDZ-a. Tijekom mandata Gregurićeve vlade Hrvatska se osamostalila, a u siječnju 1992. međunarodno je priznata. Do izbora u kolovozu 1992. i kraja Gregurićeva mandata na ispražnjena mjesta u Vladi ponovno su došli ministri iz HDZ-a.

Srpski tenk T-55 uništen tijekom Bitke za vojarne 1991. godine

527. – Bizantsko Carstvo: Zavladao car Justinijan I. Veliki, koji prilično uspješno obnavlja jedinstveno Rimsko Carstvo; ratovanje i skupa gradnja 532. godine izazivaju poznati ustanak građanstva, koji je ugušen u krvi.

1464. – U Firenci umro bankar i državnik Cosimo de’ Medici (rođ. 27. 9. 1389.), mecena talijanskoga humanizma.

1628. – Habsburška Monarhija: Car Ferdinand II. završava katoličku obnovu te od plemstva zahtjeva povratak katoličke vjere ili iseljenje; u dvije godine se iz unutarnjih austrijskih područja iselilo oko 750 plemićkih obitelji.

1774. Otkriven kisik – simbol O (lat. oxygenium), kemijski element (atomski broj 8, relativna atomska masa 15,9994), ima tri prirodna, stabilna izotopa s masenim brojevima 16 (99,759 %), 17 (0,037 %) i 18 (0,204 %). Otkrili su ga, neovisno jedan o drugome, švedski ljekarnik i kemičar njemačkog porijekla Carl Wilhelm Scheele i engleski znanstvenik i filozof Joseph Priestly. No pravo objašnjenje i značenje njihovog otkrića dao je 1779. godine francuski kemičar Antoine Laurent de Lavoisier koji je ustanovio da se zrak sastoji od dvaju plinova čiji je omjer 1:4 i koje je nazvao oxygen i azot. Dokazao je da su reakcije gorenja, disanja i hrđanja u biti istovrsne reakcije – reakcije oksidacije.

Lavoisier je plin iz originalnog naziva ‘vitalni zrak’ preimenovao u oxygène 1777. prema grčkom korijenu ὀξύς (oxys) (kiselina, doslovno “oštro,” prema okusu kiseline) i -γενής (-genēs) (stvaralac), jer je greškom smatrao da je kisik sastavni dio svih kiselina. Kemičari su naknadno dokazali da je Lavoisier bio u krivu (zapravo je vodik taj koji čini osnovu kiselosti), ali tada je već bilo kasno i ime je ostalo u upotrebi. Hrvatski naziv skovao je jezikoslovac Bogoslav Šulek prema riječi kiselo.

1798. – Britanski admiral Horatio Nelson u bitki kod Abukira na delti Nila pobjeđuje francusku flotu koja štiti Napoleonov pohod u Egipat.

1798. – SAD: Savezna država Georgia prva zabranjuje trgovinu robovima.

1914.Njemačka najavljuje rat Rusiji i napada neutralne države Belgiju i Luksemburg. Istoga dana Francuska i Njemačka proglašavaju opću mobilizaciju.

1936. – U Berlinu počinju 11. Ljetne olimpijske igre; traju do 16. 8. Nacistička ih vlast ponajprije shvaća kao propagandu za svoja dostignuća i ciljeve. Iz 49 država svijeta sudjeluje 4066 sportaša: Neke države u početku razmišljaju o bojkotu. Njemačka je prva sa 33 zlatnih, 26 srebrnih i 30 brončanih medalja (ukupno 89 medalja), ali stvarna zvijezda Igara je američki atletičar Jesse Owens, koji je osvojio čak četiri zlatne medalje te ozbiljno poljuljao arijevski nacističku oholost.

Jesse Owens u punom trku (foto: www.olympic.org)

Prije samog završetka natjecanja u slobodnom plivanju na 1500 m za muškarce, 40-godišnja Amerikanka Carla De Vries, žarko je željela upoznati Adolfa Hitlera te je izigrala njegovu osobnu stražu ne bi li mu udijelila poljubac. Cijela situacija izazvala je smijeh mnoštva od oko 20.000 ljudi (rarehistoricalphotos.com)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=InJiwxSOE8g

1944. – Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata pronađen je u Amsterdamu Anin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Zadnji unos u Anin dnevnik bio je upravo na današnji dan.

1981. – U New Yorku u sklopu društva MTV Network s radom započinje Music Television, popularnije MTV. Ponajprije prikazuje zabavno-glazbene videospotove te ubrzo postaje jedan od najomiljenijih televizijskih programa mlađim generacijama.

Jedan od mnogobrojnih vizuala koje je MTV koristio početkom 1980-ih: Ovaj je dizajnirao je Charles Henry Selick.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni