Otvorena velika izložba o obitelji Vranyczany-Dobrinović

Otvorena velika izložba o obitelji Vranyczany-Dobrinović

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u subotu 14. svibnja otvorena je izložba “Veličanstveni Vranyczanyji”. Ovu veliku i sveobuhvatnu izložbu moguće je pogledati sve do 21. kolovoza.

Izložba “Veličanstveni Vranyczanyjevi” – umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji prezentira povijest i značaj plemićke obitelji Vranyczany-Dobrinović u hrvatskim krajevima od 15. stoljeća do danas.

Ova je izložba najpotpuniji prikaz obitelji čiji su članovi, osim po politici, gospodarstvu i društvenom angažmanu, zapamćeni kao mecene i donatori, kolekcionari i graditelji reprezentativnih zdanja te pokretači društvenoga života u sredinama u kojima su živjeli, od Starog Grada na Hvaru, Senja i Rijeke do Karlovca i Zagreba.

Na izložbi su prezentirani arhitektura, povijest, slikarstvo, fotografija, skulpture, moda i kultura stanovanja, područja koja pokazuju raznovrsnost njihova doprinosa, a u kojima se kao njihove zajedničke osobine ističu “postojano visoka socijalna osjetljivost, patriotizam i ljubav prema umjetnosti”.

Sastavni dio izložbe brojni su vrijedni povijesni dokumenti vezani uz aktivnosti Vranyczanyjevih, portreti istaknutih članova obitelji, te djela hrvatskih modernista kojima su Vranyczanyjevi bili mecene (Bukovac, Medović, Mašić, Krizman, Rački i drugi). Osim izložaka koji su sastavni dio fundusa Muzeja za umjetnost i obrt – dakle, stalnoga postava i pojedinih zbirki – prikazani su i artefakti iz drugih muzeja i privatnih zbirki. Oni ilustriraju svakodnevni život Vranyczanyjevih: obiteljsko srebro, porculan, namještaj… Zanimanje će pobuditi i sjajne fotografije koje su krajem 19. i početkom 20. stoljeća snimali sami Vranyczanyjevi, jer osim dokumentarne imaju i visoku umjetničku vrijednost. Veliki dio izloženih umjetnina široj javnosti dosad nije bio poznat.

Autorica izložbe je Marina Bagarić, voditeljica Zbirke arhitekture i Zbirke keramike MUO, u suradnji sa stručnjacima vodećih hrvatskih muzeja, kulturnih institucija i sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru.

Prema riječima autorice izložbe, na izložbi su tematski obrađeni gotovo svi aspekti njihova života, a s obzirom da je istražujući povijest cijele obitelji željela vidjeti kako je koji od njezinih članova doprinio kulturnoj i gospodarskoj povijesti, izložba izdvaja posebno zaslužne pojedince. Neki od potomaka obitelji žive u Hrvatskoj, neki u inozemstvu, u Belgiji i Austriji, a svi su se rado odazvali pozivu na suradnju u pripremi izložbe. Uz njihovu pomoć i pružanje “materijala” iz obiteljske arhive, izložba je zaživjela u punom sjaju.

Treba napomenuti da je izuzetno zanimljiv humanitarni rad ove poznate obitelji. Naime, neumorno su radili za dobrobit zajednice i pomagali različita karitativna društva.

Po udjelu u umjetničkom, kulturno-društvenom i gospodarskom životu Hrvatske i Zagreba, obitelj Vranyczany–Dobrinović je jedinstvena – ostavila je trag na raznim područjima, a kao trajni podsjetnici na njihov značaj brojna su reprezentativna zdanja koja su podigli, a danas su dom važnim kulturnim institucijama.

U palači Ljudevita Vranyczanyja je Moderna galerija, palača Dragana Vranyczanyja je Arheološki muzej, a Klotilda Vranyczany Buratti oporučno je Zagrebu ostavila palaču Dverce, koja će za potrebe izložbe dijelom biti otvorena za javnost.

Najatraktivniji artefakti s izložbe potječu s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kada je obitelj bila na vrhuncu društvene moći, grade i uređuju raskošne palače u Zagrebu, kupuju barokne dvorce u Hrvatskom zagorju, nabavljaju umjetnine i luksuzne uporabne predmete, odijevaju se u najboljim bečkim modnim salonima. Osim izložaka iz fundusa MUO-a prikazani su i artefakti iz drugih muzeja i privatnih zbirki.

Nakon Drugog svjetskog rata nekretnine su im nacionalizirane, a potomci obitelji Vranyczany-Dobrinović žive širom svijeta iako su prisutni u društvenom i kulturnom životu Hrvatske – Janko Vranyczany–Dobrinović bio je ministar u prvoj Vladi Hrvatske i diplomat, dok su praunuke velikoga mecene Ljudevita Vranyczanyja, kiparica Renata Vranyczany Azinović i slikarica Marijana Muljević aktivne na hrvatskoj likovnoj sceni.

Izložbu je moguće pogledati od utorka do subote od 10 do 19 sati i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom je muzej zatvoren. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 40 kuna, a za učenike, studente i umirovljenike 20 kuna.

Foto: Plakat za izložbu “Veličanstveni Vranyczanyji”, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb.

(Zg magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni