Otvorena stalna SOS linija za žrtve nasilja u obitelji

Otvorena stalna SOS linija za žrtve nasilja u obitelji

Potpisana su i dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji

Ivana Vranješ

Nacionalni tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sastao se u srijedu, 25. studenoga u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Na sastanku su razmotreni dosadašnji zajednički rezultati Vlade, inicijativa i organizacija civilnog društva na području borbe protiv nasilja nad ženama.

Za žrtve nasilja u obitelji otvorena je Nacionalna SOS linija koja će biti dostupna 24 sata svakog dana u tjednu, a pomoć se može dobiti pozivom na broj 116006. Potpisana su i dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

„U takvom su procesu Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija, a do kraja godine na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike će se javiti Ličko-senjska i Krapinsko-zagorska županija čime ćemo zaokružiti postojanje sigurnih kuća u svim hrvatskim županijama”, rekao je Plenković.

Nakon sastanka novinarima su se obratili predstavnici organizacija civilnog društva i inicijativa. Koordinatorica Ženske kuće – Centra za seksualna prava Maja Mamula je izrazila zadovoljstvo što je sjednici nazočio predsjednik Vlade Andrej Plenković jer se, kako je rekla, time šalje poruka da je Vlada spremna uložiti dodatne napore u borbi protiv nasilja nad ženama.

„Nasilje nad ženama je jedan od najekstremnijih i vrlo teško iskorijenjivih oblika sustavnog narušavanja ženskih ljudskih prava i moramo ga zajedno zaustaviti. Postoje odlične inicijative, konkretne promjene u društvu koje su pozitivne te niz promjena koje predstoje da ih zajednički napravimo kako bi ispoštovali Istanbulsku konvenciju i osigurali dovoljan broj servisa za žene i djecu žrtve nasilja”, zaključila je Mamula.

Jelena Veljača iz Inicijative “Spasi me” istaknula je da ova inicijativa prvi put sudjeluje na sastanku Nacionalnog tima, ali se nada i budućem sudjelovanju. „Sretna sam što su spomenuti i konkretni pomaci u skorijoj budućnosti, a koji su dio naših zasluga prilikom prosvjeda Spasi me održanog u ožujku 2019. godine. Radi se o osnivanju obiteljskih sudova ili suda što bi bilo ključno za razumijevanje procesuiranja obiteljskog nasilja“, rekla je Veljača. Dodala je da o tome razgovaraju s ministrom rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josipom Aladrovićem.

Ravnateljica Cartisa zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar je istaknula da su uz žene žrtve obiteljskog nasilja u Cartitasova skloništa smještena i djeca. „Važnost sveobuhvatnog gledanja na nasilje koje nema kompromis i opravdanje, osobito prema najranjivijima je danas poruka svih nas i vjerujem da ćemo zajedništvom onih koji skrbe o žrtvama nasilja, ali podrškom sustava i Vlade u vremenu koje je pred nama moći učiniti nove korake kako bi skloništa bila što praznija, a žrtve primile što kvalitetniju uslugu, odnosno pomoć“, istaknula je ravnateljica Lončar.

Ministar Josip Aladrović je istaknuo kako su statistički podaci pokazali da je tijekom COVID-19 pandemije porastao broj nasilja nad ženama. Dodao je da se kroz zakonodavni okvir, jačanjem institucionalnog okvira žele se stvoriti preduvjeti da se nasilje nad ženama neće tolerirati niti na radnom mjestu, niti u obitelji.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni