Otvorena retrospektivna izložba Nikole Reisera

Otvorena retrospektivna izložba Nikole Reisera

Nažalost, trenutno vrijeme je zanemarilo mnoge slikare, a među njima je i Nikola Reiser koji je na margini, iako je jedan od najvećih slikara koje smo imali u 20 stoljeću“, rekao je kolekcionar Vladimir Straža

Ivana Vranješ

U povodu 100. godišnjice rođenja slikara Nikole Reisera sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena retrospektivna izložba pod nazivom Nikola Reiser – senzibilni poeta slikarstva. Retrospektiva obuhvaća sve faze umjetnikova stvaralaštva već od najranijih dana prije formalnog obrazovanja na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Na izložbi je izloženo oko 200 djela koja su prikupljena iz brojnih muzeja i privatnih galerija. Riječ je o slikama s motivima cvijeća, mrtve prirode, pejzažima, portretima, crtežima, akvarelima.

U prigodnom govoru kustosica izložbe Danijela Marković je istaknula kako je ovom izložbom Galerija Klovićevi dvori pokušala dočarati univerzalnost Reiserovog umjetničkog izraza i suvremenost njegovih slika, bez obzira radi li se o portretu, pejzažu, mrtvoj prirodi, cvijeću ili o ženskoj figuri. Dodala je da su slikarski put ovog umjetnika obilježili kontinuitet, postojanost i dosljednost usprkos vremenu njegovog djelovanja.

Nikola Reiser: Pročelje (1956.) Moderna galerija Zagreb
Cvijeće u mirnovečkom parku II (1972.)

„Slikarstvo Nikole Reisera u poslijeratnoj hrvatskoj umjetnosti zauzima značajno i zasebno mjesto. Djelujući na margini, no nemarginaliziran Reiser je u osobnom viđenju figuracije i u uskom žanrovskom opredjeljenju našao svoj prostor slobode i možda prostor tihe pobune. U svom radu združuje tradicionalni model i modernističku morfologiju, ističe vrijednosti jednostavnog, jezgrovitog i reduciranog izričaja, brzog zapisa i rafiniranog kolorita. Promiče ljepotu, suptilnost i konstruktivan temelj slike kao nepromjenjivost svog umjetničkog stava“, istaknula je Marković.

Dodala je da iako Reiser generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošlog stoljeća koja je oslonivši se na iskustva avangardi s početkom 20. stoljeća pribjegla novom oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju.

Otvarajući izložbu zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je rekla da je Reiser kao izniman slikar i pedagog dao velik doprinos antologiji hrvatske likovne umjetnosti.

„Jedan je od najpoetičnijih slikara hrvatskog modernog slikarstva, a u više od šest desetljeća plodnog umjetničkog stvaralaštva ostvario je bogat likovni opus. Utemeljio je svoj vlastiti izraz koji otkriva kompleksne unutarnje svjetove prožete spontanošću, slobodom i iskrenošću“, rekla je Pavičić – Vukičević.

„Tijekom svog produktivnog umjetničkog djelovanja Reiser je priredio stotinjak samostalnih izložaba i sudjelovao na velikom broju izložaba u zemlji i inozemstvu. Ova retrospektivna izložba koja nam predstavlja dvjestotinjak crteža, slika i grafičkih mapa prigoda je iznova revalorizirati Reiserov opus kao nenadmašenog slikara koji je svojim osebujnim izrazom istančane lirske osjetljivosti i nostalgične atmosfere, bilo da se radi o aktovima ili cvjetnim motivima i suptilnim kolorističkim sredstvima, ostavio neizbrisiv trag svoje umjetničke osobnosti u hrvatskoj modernoj umjetnosti“, dodala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić- Vukičević. Pozvala je posjetitelje da u što većem broju posjete izložbu i uživaju u bogatoj umjetničkoj imaginativnosti Nikole Reisera.

Izložbu je inicirao umjetnikov sin Nikola Reiser mlađi koji je rekao kako je 89. rođendan njegovog oca bio obilježen izložbama.

„Razmišljali smo da i njegov stoti rođendan proslavimo izložbom i to u Galeriji Kolovićevi dvori, gdje nikada nije izlagao svoja djela. No taj rođendan nije doživio, ali odlučio sam ispuniti njegovu želju i predložio sam izložbu Galeriji. Nekoliko je mjeseci trebalo da saznamo tko posjeduje njegova djela“, rekao je za ZG-magazin Nikola Reiser mlađi. Izrazio je zadovoljstvo što će šira javnost imati priliku vidjeti djela njegovog oca na jednom mjestu.

Motiv iz samoborskog kraja

Među prvim posjetiteljima izložbe bio je i kolekcionar djela velikog umjetnika Vladimir Straža.

„Ova izložba je lijepa, jer je sabrala djela koja su bila dosta raštrkana. Nevjerojatno je koliko je djela sačuvano. Nažalost, trenutno vrijeme je zanemarilo mnoge slikare, a među njima je i Nikola Reiser koji je na margini, iako je jedan od najvećih slikara koje smo imali u 20 stoljeću. Poetski senzibilitet koji je Reiser imao malo je slikara ostvarilo u svojoj karijeri. On je bio jedan blistav um, bezgranično ugodna i talentirana osoba. Sa svakom osobom čiji je portret slikao morao je imati nevjerojatan kontakt. Njegovi portreti nisu samo predivne slike, oni su jedno viđenje karaktera čovjeka“, rekao je Vladimir Straža.

Izložbom Nikole Reisera Galerija Klovićevi dvori u 2018 godini nastavlja svoj ciklus retrospektiva posvećenih velikim hrvatskim umjetnicima čije opuse treba revalorizirati i smjestiti njihov značaj u kontekst domaće, ali i europske povijesti umjetnosti.

Hvalevrijednu izložbu posjetitelji mogu razgledati do 3 veljače 2019 godine.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni