U Dugom Selu otvorena putujuća izložba poljskog veleposlanika

U Dugom Selu otvorena putujuća izložba poljskog veleposlanika

Fotografije prikazuju ptice fotografirane u različitim meteorološkim uvjetima, godišnjim dobima i stadijima aktivnosti, na tlu, u vodi i u zraku, a tijekom godine dana izložba je predstavljena u brojnim mjestima Zagrebačke županije

Povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u petak je u Dugom Selu otvorena izložba fotografija Ptice – savršenstvo ljepote veleposlanika Republike Poljske u Hrvatskoj Macieja Szymańskog.

Osamdesetak fotografija nastalih u nekoliko europskih zemalja od 2007. godine do danas, postavila je Javna ustanova „Zeleni prsten” u suradnji s Osnovnom školom „Ivan Benković“.

Ova putujuća izložba tijekom godine dana postavljena je u Jastrebarskom, Ivanić-Gradu, Vrbovcu, Svetom Ivanu Zelini, Svetoj Nedelji i Zaprešiću.

Fotografije prikazuju ptice fotografirane u različitim meteorološkim uvjetima, godišnjim dobima i stadijima aktivnosti, na tlu, u vodi i u zraku. Otvorenje izložbe pratilo je i predavanje veleposlanika za učenike, o njegovoj zemlji, Poljskoj.

Veleposlanik Szymański prisutnima je, jednom riječju, pojasnio kako se fotografiraju ptice. – „Brzo! Ptica će sve učiniti da vam fotografija ne uspije“ nadodavši – „“Modeli“ su izuzetno plašljivi, vrlo pokretni i aktivni, a često obitavaju na teškim i nepristupačnim terenima”. Inače, Szymański je veliki zaljubljenik u prirodu, a promatranjem ptica bavi se više od 25 godina te ih intenzivno fotografira zadnjih desetak godina.

Posebnost ove izložbe još je jedan edukativni aspekt, upoznavanje učenika s Poljskom, s povijesnog i geografskog aspekta. Prisutni su imali priliku naučiti nešto novo kroz film koji prikazuje povijest Poljske na vrlo slikovit i poučan način.

„Zaštita prirode ne poznaje granice. Upravo su ptice najbolji pokazatelj za praćenje i razumijevanje stanja i promjena u okolišu“ – istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Izložba Ptice – savršenstvo ljepote moći će se u školi u Dugom Selu razgledati tijekom ovog tjedna. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni