Otvorena punionica za plinske autobuse ZET-a

Otvorena punionica za plinske autobuse ZET-a

U krugu ZET-ove remize u Podsusedu punit će se 60 autobusa javnog gradskog prijevoznika, koji su kupljeni zbog očuvanja okoliša i ekonomske isplativosti

„Na punionicu stlačenog prirodnog plina, čekali smo pet godina“, istaknuo je prilikom otvaranja stanice gradonačelnik Milan Bandić

U Podsusedu je krajem prošlog tjedna otvorena prva plinska stanica za punjenje ZET-ovih autobusa. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 8,5 milijuna kuna s tim da su u nju uključeni i rekonstrukcija diesel pumpe, instalacija pumpe te svi ostali radovi koji su bili potrebni.

„Na punionicu stlačenog prirodnog plina, čekali smo pet godina“, istaknuo je prilikom otvaranja stanice gradonačelnik Milan Bandić. U krugu ZET-ove remize u Podsusedu punit će se 60 autobusa javnog gradskog prijevoznika, koji su, kako je napomenuo gradonačelnik, kupljeni zbog očuvanja okoliša i ekonomske isplativosti. „Planiramo nabaviti i do kraja godine u promet pustiti još ZET-ovih autobusa koji se koriste plinom, a i sve što ćemo dalje nabavljati trudit ćemo se da bude na plin zbog manjeg zagađenja“, izjavio je zagrebački gradonačelnik.

Punionica i u Dubravi

Član Uprave Zagrebačkog holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić najavio je da je do kraja 2014. godine u planu izgradnja  još jedne stanice, one u Dubravi. „Plinska stanica u Dubravi trebala bi biti i na usluzi samim građanima koji će s jedne strane moći puniti plinom svoja vozila“, napomenuo je Tolić.

Autobusi su se do sada punili u krugu Gradske plinare na Radničkoj cesti, ali kapaciteti i tehnologija te punionice nisu bili dostatni. Naime, za punjenje jednog rezervoara bilo je potrebno do 50 minuta, a u novoj plinskoj stanici potrebno je 5 – 10 minuta. Projekt su Grad i ZET započeli prije pet godina, ali se zbog brojnih nepredviđenih okolnosti i odustajanja tvrtke INA, koja je bila sudionik, ostvario tek prošloga tjedna. Inače, plinsko punjenje autobusa jeftinije je i brže, a očuvanje energije i zaštita okoliša, najveće su prednosti korištenja ovog goriva.  (zg-magazin)